Problemi sa podzemnim vodama i u Belotincu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Mar.2015, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi sa podzemnim vodama i u Belotincu

Desetak kuća već ima pune podrume vode, a pod vodom je i oko 150 hektara obradivog zemljišta u selu Belotinac nadomak Niša, javljaju meštani.

Kako kažu, voda koja je plavila kuće u Novom Selu i dobar deo industrijske zone se sada vraća, pa su na udaru kuće i njive Belotinčana.

Na izlazu iz sela u desetak kuća voda probija u podrume i u dvorišta. I jedan podzemni kanal koji izlazi baš kod nas u polje napravio je bukvalno jezero od oko 700 metara ili možda >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i kilometar u prečniku, dubine pola metra - kaže Saša Miljković, predsednik Mesne zajednice u Belotincu.

Meštani kažu da je razlog za plavljenje “vraćanje podzemnih voda iz Novog Sela”. Pojašnjavaju da se zemlja nadomak Niša natopila vodom i da su se podzemni rezervoari napunili i zbog toga se voda vraća u Belotinac, jer je na tom potezu nekad bilo korito Južne Morave.

Gde voda jednom prođe ona tu ponovo nađe put. I sad je možda isušena površinski, ali ispod zemlje se i dalje kreće - pričaju meštani.

Hektari zemljišta koji su pod vodom, kako kaže predsednik mesne zajednice, više nisu za poljoprivredu i obrađivanje i najverovatnje neće moći ništa da se sadi cele godine.

On kaže da je kontaktirao krizni štab Opštine Doljevac, da su ekipe bile na terenu i da su u pripremi dopisi i apeli za pomoć i drugim institucijama.

Takođe, upozorava Miljković, puni se i kanal koji ide iz pravca deponije i on je popunjen 70 odsto.

Kiša počinje ponovo. Svaka kiša je u ovakvim uslovima opasnost da ponovo ne bude poplave kao maja meseca - upozorava Miljković.

Podsetimo, stotinak kuća u jednom delu Novog Sela je poplavljeno prethodnih dana izlivanjem podzemnih voda, a vode ima i u Radnoj zoni “Donje Međurovo”, kao i oko fabrika “Jura”, “Šinvon” i "LMB Soft".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.