Priznanje za niškog akademika (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 25.Nov.2015, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priznanje za niškog akademika (VIDEO)

Akademik profesor dr Milorad Mitković iz Niša osvojio je medalju Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za pronalazak spoljni fiksator skeleta. Nagrade su dodeljene istaknutim stvaraocima u Srbiji, povodom obeležavanja jubileja – 95 godina rada Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije.
Dr Mitković je direktor Ortopedsko-traumatološke klinike KC-a Niš i član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i dobitnik najveće nagrade Grada Niša „11. januar“ za 2012. godinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << Sistem za spoljnu fiksaciju kostiju koji nosi njegovo ime posle ispitivanja u našoj zemlji, Nemačkoj i Švajcarskoj, primenjen je na preko 20.000 pacijenata u zemlji i inostranstvu. Za vreme rata „spoljni fiksator Mitković“ bio je spasonosan za 3.500 ranjenika. U mirnodopskim uslovima rutinski se primenjuje u zbrinjavanju teških preloma i korekciji urodjenih i stečenih deformiteta i donosi velike uštede zdravstvenim fondovima. Od ostalih pronalazaka široku primenu su doživeli Samodinamizirajući unutrašnji fiksator skeleta, endoproteza zgloba kuka i sistem za fiksaciju vrata butne kosti (primenjeni na oko 3.000 pacijenata).

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Dodeljene nagrade nastavnicima i naučnicima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2015

Na svečanoj akademiji u Skupštini AP Vojvodine, večeras je univerzitetskim nastavnicima i naučnicima Vojvodine uručena "Nagrada za životno delo" za 2015. godinu...Ovo prestižno priznanje svake godine istaknutim pojedincima akademske zajednice, dodeljuje Udruženje univerzitetskih nastavnika i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.