“Pritisak koji će dodatno oslabiti kriterijum - niški prosvetari o novim pravilima

Izvor: JužneVesti.com, 22.Feb.2024, 20:41

“Pritisak koji će dodatno oslabiti kriterijum" - niški prosvetari o novim pravilima

Za podnošenje prijave protiv nastavnika potrebna je saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja, nastavnici moraju da procene opasnost u školi i reaguju poštujući Priručnik, za nasilje koje se desilo van škole, škola ne mora da reaguje - neke su od izmena u pravilnicima koje je donelo Ministarstvo prosvete, a koje niški prosvetari ocenjuju kao gomilu pravila koja im donose mnogo obaveza, za koje se plaše da li će ih ispuniti.

Sindikati učestvovali u razgovorima; >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << foto: S. V. Ministarstvo prosvete je nova pravila donosilo u dogovoru sa sindikatima, ali predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika u Nišu Vladan Ćirić kaže da mnogo njihovih predloga nije prihvaćeno. Najveća polemika vodila se oko jednog člana.

Radi se o podnošenju prijava protiv nastavnika gde je sada potrebna saglasnost više od polovine roditelja jednog odeljenja. Ranije su roditelji direktno slali pritužbe Ministarstvu, sad kao postoji neki red, ali videćmo kako će to da funkcioniše u praksi. Prebacili loptu na škole, na odeljenskog starešinu, na nastavnike, na direktore, da oni imaju što manje pritužba, odnosno da se sve to rešava na nivou škole - smatra Ćirić.

Novo pravilo otvorilo je pitanje mogućih zloupotreba i pritisaka na nastavnike, kaže Ćirić i ističe da se nastavnici pribojavaju mogućeg “grupisanog napada roditelja”.

Mnoge kolege smatraju da se na taj način vrši pritisak na nastavnike i da će kriterijum koji je ionako slab pasti još više. Svako će da gleda da izbegne konflikt sa roditeljima - kaže Vladan Ćirić.

"Nameće nam se prevelika odgovornost"; Ilustracija; foto: Aleksandar Kostić Ministarstvo prosvete donelo je i priručnik za postupanje škola u kriznim događajima koji prosvetarima govori kako da se ponašaju ako u školi dođe do nasilja, požara, dojave o bombi i slično.

Prosvetnim radnicima se nameću stvari za koje nisu stručni, mi nismo psihijatri, nismo prošli stručnu obukuda utvrdimo da li je podmetnuta bomba. Nameće nam se prevelika odgovornost, a mi za sve to nismo ni školovani ni spremni. Te obaveze koje ćemo imati su dosta odgovorne, a pitanje je da li mi sve to kvalitetno možemo da odradimo - ističe Vladan Ćirić.

Dodaje da nova pravila podrazumevaju da će za prestupe učenika van škole, ustanova reagovati samo u slučajevima kada od nje to traži policija, Tužilaštvo ili Centar za socijalni rad. Do sada škola je u svim slučajevima morala da piše izveštaje, a sada će se uključivati samo ako se od nje to traži.

O tome kako škola treba da reaguje kada postoji sumnja ili saznanje da dete i učenik trpi nasilje, govorio je nedavno za Južne vesti otac Alekse Jankovića i istakao da se “nadležni ograđuju od nasilja”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.