Pripreme uoči obeležavanja 72. godišnjice proboja (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 06.Feb.2014, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme uoči obeležavanja 72. godišnjice proboja (VIDEO)

U niškom logoru “12. februar” traju pripreme za obeležavanje sto druge godišnjice bekstva logoraša. JKP „Mediana“ uklanja otpad iz logorskog kruga, kako bi sve bilo spremno za ovu svečanost. Uz tradicionalno polaganje venaca, najavljen je i bogat umetnički program.
Građevinski otpad od ranijih rekonstrukcija i popravki logora na Crvenom krstu odvozi kamionima JKP „Mediana“, a uređuje se i dvorište. Sve pripreme trebalo bi da budu završene do 11. februara, kada zvanično počinje svečano obeležavanje 72 godine od proboja logora.
Kapije logora će tokom svečanosti za Nišlije biti otvorene dva dana, a očekuje se nekoliko umetničkih nastupa i jedna filmska projekcija.
Procenjuje se da je kroz logor na Crvenom krstu tokom Drugog svetskog rata prošlo oko 30.000 zatvorenika. Poslednji logoraši oslobođeni su kada i sam Grad Niš, oktobra 1944. godine.

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

53. izviđački marš "Tragom logoraša"

Izvor: JužneVesti.com, 07.Feb.2014, 13:47

Povodom obeležavanja 72 godine od bekstva iz nacističkog logora na Crvenom Krstu, Savez izviđača Niša organizuje tradicionalni marš koji će biti održan 11. i 12. februara.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.