Pripadnici 63. padobranske brigade slave krsnu slavu i Dan jedinice

Izvor: JužneVesti.com, 14.Okt.2023, 16:29

Pripadnici 63. padobranske brigade slave krsnu slavu i Dan jedinice

Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i Dana vojnih padobranaca održana je na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu, a obeležavaju se u spomen na 14. oktobar 1944. godine, kada je u vojnoj bazi kraj Barija u Italiji formiran Prvi padobranski bataljon Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

Pred svečanim strojem pripadnika jedinice, pročitane su čestitke, sumirani su rezultati rada u prethodnom periodu i najistaknutijim pojedincima uručene >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nagrade i pohvale.Svečanost obeležavanja Dana jedinice održana u Nišu; Foto: Vojska Srbije

Padobranci 63. padobranske brigade su u prethodnom periodu uspešno realizovali sve dodeljene zadatke, pokazavši pritom vrhunsku obučenost, visok moral, posvećenost i profesionalizam, i time potvrdili da ova brigada s pravom uživa status elitne jedinice Vojske Srbije. Pripadnici 63. padobranske brigade obeležili su danas i krsnu slavu - Pokrov Presvete Bogorodice, koja se u ovoj jedinici proslavlja od 2002. godine - kažu u Vojsci Srbije.

Svečanost je završena polaganjem venaca kraj spomen-obeležja poginulim pripadnicima brigade i skokom padobranaca koji su nosili zastave Republike Srbije, Vojske Srbije i 63. padobranske brigade.

Skupu su prisustvovali predstavnici Generalštaba i jedinica Vojske Srbije, raniji komandanti brigade, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, organa lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, udruženja veterana i institucija sa kojima jedinica sarađuje.

Prvi padobranski bataljon koji je formiran u vojnoj bazi kraj Barija, u Italiji, osnovan je 14. oktobra 1944, baš na dan kada je Niš oslobođen od fašizma. Iako se vojna padobranska tradicija u Srbiji baštini od predratnih godina, osnivanje bataljona uz pomoć savezničkih snaga, uzima se i za datum koji naslednica 63. padobranska brigada slavi kao svoj rođendan.Čast da se bude pripadnik 63. brigade nije nastala preko noći, već se dugo gajila; foto: J. D.

Padobranci 63. brigade i danas su najelitnija formacija srpske vojske, a na vojnim vežbama sa drugim državama često pokazuju svoje bravure u veranju, borbenom spasavanju i traganju, noćnim skokovima.

Na niškom vojnom aerodromu formirana je i spomen soba 63. padobranske brigade, koju su padobranci oformili 1995. godine kako bi sačuvali sećanje na njene pripadnike.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.