Izvor: B92, 06.Mar.2010, 02:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primena MEDOS sistema u Nišu

Niš -- Niška Specijalna škola "Bubanj" koju pohađaju deca oštećenog sluha, jedinstvena je po primeni MEDOS sistema, koji je ovoj deci omogućio lakše učenje.

Sistem su napravili defektolozi koji rade u ovoj školi, u saradnji sa stručnjacima Elektronskog fakulteta. Sa ovom metodom grad Niš je aplicirao na konkursu koji Savet Evrope raspisuje za podršku neformalnog obrazovanja. Do početka primene MEDOS metode, učenici su morali da sede u klupama sa teškim i glomaznim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slušalicama, a njihovo kretanje je bilo otežano.

Uz pomoć novog MEDOS sistema, mogu slobodno da se kreću, prepoznaju glasove, razvijaju govor i lakše usvajaju gradivo, kaže defektolog Predrag Pavlović.

"Svaki učenik ima svoju mapu gde sluša bežični sistem koji omogućava deci da se kreću. Samim tim, imaju slobodu pokreta i mogu da izražavaju emocije na svoj način", kaže on.

Defektolog u specijalnoj školi "Bubanj" Snežana Čarapić kaže da ovaj sistem podrazumeva i pripremu multimedijalne prezentacije. Jer je vizuelni utisak veoma važan za ovu decu.

"Taj sistem predstavlja materijal koji na vizuelan i auditivan način prenosi sadržaje i glasove našeg jezika, koje smo obradili kroz pojmove i slike", kaže Čarapićeva.

Specijalnu školu "Bubanj" pohađa oko stotinu učenika iz 35 opština sa juga Srbije. Važi za jednu od najuređenijih i najbolje opremljenih škola ovakve vrste.

Direktorka Gordana Živković kaže da je u školi sve prilagođeno deci sa ovim nedostatkom.

„Lokalna samouprava i kompanija 'Filip Moris' su prepoznali probleme dece sa oštećenim sluhom i pomogla u finansijskom smislu da se ovaj sistem realizuje", dodaje ona.

Opremanju i modernizaciji doprinose svi, od učenika koji sami prave pojedine predmete za enterijer škole, do lokalne samouprave koja je pomogla uvođenje MEDOS sistema.

Aparati koji se koriste u ovom sistemu su prilagođeni stepenu slušnog oštećenja svakog deteta i njihovim nedostacima, pa su od početka njegove primene deca počela lakše da uče.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.