Prijavljena na adresu bez znanja vlasnika, ali uredno upisana u birački spisak i možda da glasa

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jun.2020, 16:58

Prijavljena na adresu bez znanja vlasnika, ali uredno upisana u birački spisak i možda da glasa

Na adresi Zmaja od Noćaja 32 u Nišu živi porodica Stojanović, a jedan deo placa je, kako sami kažu, u vlasništvu porodice Nejić. Međutim, na istu adresu upisana je i Marija B. koju niko od njih ne poznaje, niti joj je dao saglasnost, a koja je čak i u biračkom spisku prijavljena da živi u toj palilulskoj ulici.

Dejan Nejić kaže da ne zna kako se desilo da izvesna Marija B. bude upisana na adresi na kojoj, kako on kaže, ne živi niti je ikada živela.

Porodica >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Stojanović je jedina prijavljena na toj adresi jer žive u kući na prvoj polovini placa. Druga polovina je vlasništvo mene i moje sestre i vodi se još uvek na pokojnog oca. Mi smo vlasnici, ali nismo tu prijavljeni zbog stanarskih karata koje imamo za parking. Ja ne znam koja je to Marija, niti je poznajem - kaže Nejić.

Rešenje koje je javnosti prezentovao NejićU rešenju o upisu u birački spisak, koje je Nejić prezentovao javnosti, navodi se da je Marija B. upisana u birački spisak baš na adresi na kojoj ne živi, a imaće i pravo glasa na izborima u nedelju, u Opštini Palilula.

Ovo je, kako piše u obrazloženju rešenja, učinjeno na osnovu prijave prebivališta što je urađeno u MUP-u.

Pravnik Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA, koja već godinama prati izborne procese u Srbiji, kaže da je upis u birački spisak, u konkretnom slučaju, izvršen na osnovu rešenja MUP-a i da bi upravo ovo ministartsvo trebalo da proverava da li neko živi na adresi na kojoj je prijavljen ili ne.

U tom smislu, upis u birački spisak je samo posledica prethodno donetog rešenja/izveštaja MUP-a na osnovu koga je utvrđeno da osoba zaista živi na toj adresi, tj. da joj je na toj adresi prebivalište. Ukoliko postoji problem, vlasnik stana se može obratiti MUP-u i pokrenuti postupka pasivizacije adrese navedene osobe, uz obrazloženje da osoba ne živi na toj adresi - rekao je Dimitrijević.

Nejiću sve ovo, kako kaže liči na izbornu prevaru, ali će se, kako kaže, ako nađe vremena obratiti MUP-u.

Kada nađem vremena otići ću u MUP da utvrdim ko je prijavljen na mojoj adresi tj. u kući gde smo ja i sestra vlasnici zajedno sa porodicom Stojanović - kaže Nejić.

Ako se rešenje o upisu u birački spisak detaljnije pogleda, jasno je da je kompletna porcedura promena prebivališta i upisa odrađena u novembru prošle godine, ali je na kraju zavedeno i pečatirano sa junskim datumom u 2019. godini.

Zbog čega je to tako, novinari su poslali pitanja načelniku Gradske uprave u Nišu Ljubiši Janiću, a odgovori se očekuju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.