Pretnje, tuče i krađe na putu dece migranata do Evrope

Izvor: JužneVesti.com, 09.Feb.2016, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pretnje, tuče i krađe na putu dece migranata do Evrope

Kako su 16-godišnjem Alžircu krijumčari u Makedoniji pretili pištoljem da mu otmu novac i kako je 17-godišnjak iz Maroka pretučen u Hrvatskoj zbog čega hoda sa štakom, priče su dečaka koji su stigli u Centar za smeštaj maloletnih migranata bez pratnje odraslih u Nišu.

Tamo je trenutno još 8 maloletnika za koje ne znamo jesu li kuće napustili sami ili roditelje "izgubili" na putu jer se sa njima nismo sporazumeli - engleski ne govore.

Moja država nije dobra >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za život, tamo nema para, nema života za moju porodicu. Želim u Evropu, ne mogu da živim u Alžiru. Hteo bih u Nemačku, tamo je moj dobar prijatelj. Čujemo se - živi u kampu, nema problema ni sa policijom i ni sa kim drugim - priča ovaj dečak.

Kaže da se dobro oseća tek sada, ali da su se na putu dešavale situacije o kojima nije pričao ni svojim roditeljima jer ne želi da brinu.

Velike probleme sam imao u Makedoniji. "Mafija" (krijumčari), 4 čoveka su u mene i moje prijatelje uperili pištolje i uzeli nam novac i telefone. Jesam li bio uplašen za svoj život? Da, malo. Kada se čujem sa roditeljima, kažem samo da sam dobro i to ne pominjem - kaže on.

Ne zna šta će biti dalje, ali odlučno nastavlja.

Centar za smeštaj maloletnih stranaca u Nišu radna je jedinica Zavoda za vaspitanje omladine. To je jedan od dva centra u Srbiji gde se smeštaju maloletni stranci bez pratnje odraslih.

Deci strancima objašnjavamo gde su i zašto su ovde, a "naša" deca imaju empatiju prema njima. Trude se da im pomognu. Zajedno su u računarskom centru ili na igralištu, igraju košarku i fudbal - kaže direktor Zavoda za vaspitanje omladine Goran Stamenković.

Grupa od deset trenutnih stanara u sredu će biti odvedena u Centar za azil "Krnjača" i tamo čekati odluku o tome hoće li im azill biti odobren.

Ipak, praksa pokazuje da većina onih koji tamo stignu jednstavno "nestanu" iz centra. Pretpostavlja se da nađu način da napuste zemlju, a pošto to ne mogu da učine legalno sa ostalim izbeglicama jer nisu iz Avganistana, Sirije i Iraka, najverovatnije je da to čine sa krijumčarima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.