Izvor: B92, 17.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda Niškim novinama, pod lupom

Beograd -- Moguće je preispitivanje odgovornosti sudija zbog odluke da novinarka i urednik Narodnih novina plate odštetu Žarku Šurbatoviću, kažu u Okružnom sudu u Nišu.

Predsednik Okružnog suda u Nišu Danilo Nikolić, rekao je da je spreman da zatraži peispitivanje odgovornosti sudije niškog Opštinskog suda koji zbog objavljivanja delova optužnice protiv majora Žarka Šurbatovića.

U toj presudi sudija Opštinskog suda Jasmina Andrejević ocenila je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su novinarka i glavni i odgovorni urednik Narodnih novina, Dragana Kocić i Timošenko Milosavljević, bivšem načelniku Vojne direkcije za pravno-imovinske poslove VS Žarku Šurbatoviću i njegovoj supruzi, objavljivanjem navoda iz optužnice „naneli duševni bol i povredili čast i ugled".

Presudom su Kocićeva i Milosavljević dužni da Šurbatoviću isplate milion dinara odštete.

"Spreman sam da u ovom, kao i u svakom drugom slučaju u kojem smatram da je došlo do grubog kršenja zakona ili nestučnog postupanju sudije tražim preispitivanje odgovornosti od strane odgovarajućeg tela”, kaže predsednik Okružnog suda u Nišu Danilo Nikolić.

"Žalbu urednika i novinara Narodnih novina na presudu Opštinskog suda pažljivo će razmatrati drugostepeno Veće građanskog odeljenja Okružnog suda u Nišu. Ako ono ustanovi da je presuda u redu, ne može biti reči o odgovornosti sudije. Ali, ako odluka Veća bude drugačija, kao predsednik suda proučiću predmet i proceniti da li ima osnova za pokretanje postupka za disciplinsku i drugu odgovornost ili za pokretanje postupka za razrešenje sudije”, kaže Nikolić.

Nikolić podseća da je Evropski sud za ljudska prava ustanovio standard po kojem se stroge krivične kazne i veliki iznosi nadoknade nematerijalne štete koje se izriču medijima smatraju „vidom cenzure".

"U odlukama tog suda diskretno se provlači stav da naknada štete čak i u slučaju kada mediji prekrše zakon i kodeks treba da bude simbolična”, kaže Nikolić.

On dodaje da „treba štititi nečiju čast i ugled", ali da se „ne sme otići u krajnost", već voditi računa i o javnom interesu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.