Izvor: B92, 13.Apr.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preko 2.000 inficiranih HIV-om

Niš -- U Srbiji je registrovano 2.300 inficiranih virusom HIV, ali je pravi broj verovatno nekoliko puta veći, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Ivana Mišić.

"Srbija nije ozbiljno ugrožena brojem zaraženih HIV virusom. Do sada je evidentirano 2.300 osoba. Taj broj je sigurno nekoliko puta veći", rekla je ona na konferenciji za novinare u Nišu. Mišićeva je na konferenciji za novinare izjavila da je "veliki broj onih koji ne žele da se testiraju od straha kako će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastaviti da žive kad saznaju da su inficirani".

Ona je učestvovala u promociji kampanje "I plus i minus", čiji je cilj da društvo bude tolerantno prema ljudima inficiranima ovim virusom.

Ministarstvo zdravlja Srbije je pokrenulo tu kampanju 31. marta.

Načelnica Odseka za polno prenosive bolesti u Nišu Biljana Kocić je kazala da je od početka evidentiranja obolelih od side, u Nišavskom i Topličkom okrugu registrovano 108 inficiranih.

"Do sada je od side preminulo 48 obolelih, sada imamo 32 osobe bolesne od side, dok je 28 HIV pozitivno", rekla je Kocićeva.

Prema njenim rečima, pre desetak godina dominantan način prenosa bio je korišćenje zajedničkog pribora intravenskih narkomana, dok je sada češći način prenošenja nezaštićeni seksualni odnos osoba istog pola.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.