“Predugo ste ostali” - poruka za vlast na protestu u Nišu, studenti ponovo na čelu kolone

Izvor: JužneVesti.com, 24.Jun.2023, 22:13

“Predugo ste ostali” - poruka za vlast na protestu u Nišu, studenti ponovo na čelu kolone

“Ostavke pa robija”, “Dragana odlazi, nismo te birali”, “Predugo ste ostali” i “Ko nas broji, taj se boji” - neke su od poruka koje su obeležile treći protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu. Studenti su opet bili u prvim redovima i pozvali mlade Nišlije da se pridruže skupu zakazanom za sledeću subotu u isto vreme. Na protestu je govorio i rudar iz Aleksinca, koji je podsetio na tragediju koja se dogodila njegovim kolegama, a za koju još niko ne odgovara, kao i profesorka >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Filozofskog fakulteta Tatjana Paunović. Na čelu kolone, zajedno sa studentima, bila je i dekanica tog fakulteta Natalija Jovanović.

foto: JV / Tamara RadovanovićMaršruta je bila duža nego prošle nedelje, ali je šetnja opet počela ispred niške Skupštine, a završila se kod Gradske kuće. Protest je počeo tako što je Milutin Najdanović otpevao “Vostani Serbije”, a zatim je održan minut ćutanja još jedan mladić preminuo od povreda zadobijenih u zlo kod Mladenovca.

Učesnici su tokom šetnje pozivali druge građane da im se pridruže i dobili aplauze sa nekih terasa, kao i podršku iz nekih lokala pored kojih su prolazili.

foto: JV / Tamara RadovanovićUzvicima su zatražili ostavke Vučića, Sotirovski, Vulina, Gašića, Brnabić, ali i direktora Doma zdravlja Milorada Jerkana, prolazeći pored te ustanove. Na transparentima su tražili i smenu REM-a, pokazali fotografije “promotera nasilja”, ali i poručili: “Voleo bih, majko mila, da sve ovo samo snevam”.

Aktivistkinja Danijela Vujošević pročitala je ponovo zahteve protesta i poručila da su protesti za sada “na određeno”, dok se ne ispune zahtevi, ali da će biti “na neodređeno” ako se to ne desi.

foto: JV / Tamara RadovanovićStudentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu i aktivistkinja “Kreni-promeni” Anđelija Stanimirović pozvala je mlade da se pridruže šetnjama i odgovorila na prošlonedeljno pitanje gradonačelnice Dragane Sotirovski o tome kakve veze Niš ima sa tragedijama u Beogradu i Mladenovcu.

Nasilje je kad pola grada pretvorite u beton, a drugu polovinu u džunglu, nasilje je što porodilište u Nišu više liči na logor, što su vrata svratišta za decu zatvorena, kada svakodnevno targetirate novinare lokalnih medija, to što poslom ucenjujete ljude da dođu na miting, kad radnici po fabrikama umiru zbog loših uslova, što nam se mladi bodu noževima po klubovima, a deca ubijaju po školama - rekla je Stanimirović.

foto: JV / Tamara RadovanovićStudenti su se, kao i prošle nedelje, najpre okupili u 17 sati kod Pravnog fakulteta, pa došli do gradske Skupštine, a podršku im je dala dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović, koja je šetala sa njima u prvom redu i nosila transparent.

Profesorka Filozofskog fakulteta Tatjana Paunović poručila je studentima da su položili važan ispit “i to visokom ocenom”, a druge fakultete, škole, advokate, lekare i sudije pozvala da dignu institucionalni glas za odbranu društva od nasilja.

Preko 2.000 članova akademske zajednice u Srbiji, kao i skoro 500 članova niške akademske zajednice, potpisom je podržalo zahteve protesta - dodaje ona.

Obratio se i rudar Nebojša Stanojević, koji je podsetio na tragičnu smrt osmorice kolega u Aleksincu, od pre više od godinu dana.foto: JV / Tamara Radovanović

U miru se borim za pravdu za koju su uskraćene moje kolege i drugari, koji su tada sišli da rade uobičajeni posao, u mrak, iz kojeg nisu izašli. Za tu nesreću do dan-danas niko nije odgovarao. Rudari su mesecima ukazivali da tako nešto može da se dogodi. Da li je moguće da je metar uglja bitniji od ljudskog života -upitao je on.

foto: JV / Tamara RadovanovićMeđu okupljenima bilo je i niških opozicionara. Nišlije koje su izašle na ulice podržao je i narodni poslanik Srđan Milivojević, koji je za Južne vesti rekao da je slika studenata koji su došli na protest dirljiva i da oni pokazuju da za Srbiju ima nade.

Došao sam u Niš jer treba pokazati da je ustala čitava Srbija. Srbija definitivno više nije privatna država Aleksandra Vučića, a posebno je dirljiva slika studenata jer su ti mladi ljudi usred ispitnog roka izašli sa porukom “Protest je ispit”. To pokazuje da ima nade za ovu zemlju i da budućnost pripada ovim mladim ljudima - poručuje Milivojević.

Naredni protest u Nišu zakazan je za narednu subotu u isto vreme, na istom mestu, poručili su na kraju organizatori.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.