Predstavu Heroj nacije niški teatar posvetio glumcu Dragoslavu Saviću Safi

Izvor: JužneVesti.com, 12.Maj.2021, 19:00

Predstavu "Heroj nacije" niški teatar posvetio glumcu Dragoslavu Saviću Safi

U Narodnom pozorištu Niš u četvrtak, 13. maja od 19:30 biće premijerno izvedena predstava Heroj nacije, a kako kažu iz ovog teatra, ona će se igrati u čast nedavno preminulog glumca Dragoslava Savića Safe koji je prvobitno tumačio glavnu ulogu u ovom komadu.

Predstavu je režirao Spasoje Ž. Milovanović, a rađena je po tekstu Ivana Lalića koji ističe da se dramska matrica komada se sve vreme poigrava tankom linijom između života i smrti, realnosti i one verzije života >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koja nam se servira u medijima, kao da je uključila i iznenadnu smrt sjajnog niškog glumca Safe, koji je pripremao naslovnu ulogu Budimira Životića.

Ta tužna vest je dala neizbrisiv pečat predstavi koju ćete pogledati. Autorski tim i glumački ansambl su odlučili da nastave sa radom i izađu sa premijerom upravo da bi demantovali vest da nas je naš Safa zaista napustio. On je tu, sa nama, na sceni. Dokle je predstave, biće i njega. To je naša verzija u koju jedino verujemo. Imamo prava da verujemo da je pozorišna iluzija naša realnost, a život – zapravo surogat na koji ne želimo da pristanemo - kaže Lalić.

foto: Narodno pozorište Niš Reditelj i direktor niškog Pozorišta kaže da se Heroj nacije bavi degradacijom porodice, odnosno njenim otvaranjem za najširu javnost, sve do dezorijentacije pojedinca.

Tekst sa jedne strane pokušava ako ne da pronikne, onda da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu. S druge strane, iako se bavi propitivanjem želje medija da budu ravnopravni sa realnošću, da je zamene, pa čak i da budu realniji od realnosti, daje i naznake mogućnosti pozorišta u stvaranju jedne nove realnosti koja uvlači i ogoljava publiku u znatiželji za ukidanjem granice javnog i privatnog - objašnava Milovanović.

U predstavi glume Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Dragiša Veljković, Uroš Milojević i Jovana Golubović.

Dan nakon premijere, 14. maja, biće odigrana prva repriza predstave u 19:30, a naredno izvođenje predstave je 16. maja u isto vreme.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.