Predstava po nagrađenoj Sigminoj drami, na repertoaru pozorišta sledeće godine

Izvor: JužneVesti.com, 22.Nov.2017, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstava po nagrađenoj Sigminoj drami, na repertoaru pozorišta sledeće godine

Niško Narodno pozorište bi, kako kaže sekretar za kulturu i informisanje Nenad Stevanović, do kraja godine sa Sterijinim pozorjem trebalo da počne sa spremanjem predstave “Ulica usamljenih automobila”, prema tekstu Nišlije Zorana Pešića Sigme. Predstava će se, dodaje, naći na repertoaru pozorišta 2018. godine.

Sigmina drama po kojoj se radi predstava, nagrađena je za najbolji dramski tekst na konkursu Sterijinog pozorja. Sigma je nakon uručenja nagrade rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << mu je “Ulica usamljenih automobila” prvi dramski tekst koji je poneo neku nagradu.

Ovo mi je treća drama, prethodna je objavljena, prva nije još objavljena, ali je upotrebljena za neku priču. Prvi put sam nagrađen za dramu. Najznačajnije mi je to što oni imaju pravo na praizvedbu, što znači da će u njihovoj produkciji biti napravljena predstava, što će meni biti jako zanimljivo

Podsetimo, “Ulicu slomljenih automobila” Sigma je, kako je sam rekao, počeo da piše kada je imao svega 17 godina.

Zoran Pešić Sigma rođen je 1960. godine u Beloj Crkvi, a dugo godina živi i radi u Nišu. Urednik je časopisa za književnost, umetnost i kulturu “Gradina” i radi u Niškom kulturnom centru.

Autor je eksperimentalnih televizijskih emisija, kratkih video umetničkih formi i performansa. Uredio je veći broj knjiga za Studentski kulturni centar i Niški kulturni centar. Njegove pesme prevođene su na bugarski, rumunski, mađarski, makedonski, poljski, španski i grčki jezik.

Neke od njegovih poznatih knjiga pesama su “Promaja”, “Orgijanje praznine”, “Kaktusova senka - ep o strahu”, “Udobnost besmisla” i druge, a pisao je i prozu i drame.

Najznačajnije nagrade i priznanja koje je osvojio su “Kajuhova nagrada” 1986. godine, Nagrada Edicije Istok-Zapad 2008. godine, Nagrada “Tudor Argezi” i Nagrada Balkanskog književnog glasnika 2015. godine. Dobitnik je i nagrada za urednički rad.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.