Predložen budžet Niša za 2019. godinu za vlast razvojni, za stručnjake nerealan i predizborni

Izvor: JužneVesti.com, 11.Dec.2018, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predložen budžet Niša za 2019. godinu za vlast razvojni, za stručnjake nerealan i predizborni

Niški budžet za 2019. godinu biće veći za 1,2 milijardi dinara u odnosu na ovogodišnji, predložilo je Gradsko veće, pa će gradska kasa raspolagati sa 10, 8 milijardi dinara. Najveća promena u odnosu na budžet za 2018. jeste milijardu više za izgradnju i investicije, a stručnjaci ceo predlog ocenjuju kao nerealan, politički, pa i predizborni.

Za plate radnika gradske uprave i javnih preduzeća i ustanova iz zajedničke kase Nišlija biće izdvojeno 7% više novca u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na ovu godinu, navodi sekretar za finansije Danijela Spasović, a 9% više para će biti namenjeno za ustanove socijalne zaštite.

Gradska vlast navodi da je budžet konačno razvojni, pa to ilustruju sumom od 2,5 milijarde za izgradnju i investicije, što je za milijardu dinara više nego sada.

Gradsku kasu puniće svi porezi, prihodi od poreza, taksi, naknada, porez na zarade i porez na imovinu, kao najveći porezi koji najviše procentualno učestvuju u prihodovnoj strani budžeta. Očekuje se uvećanje od većeg broja poreskih obveznika, porez nismo menjali. Očekujemo i veća ostvarenja od poreza na zarade, ne samo od novootvorenih fabrika, već i povećanja minimalne zarade - kaže Spasović.

Danijela Spasović sekretarka Sekretarijata za finansije; foto: JV/J. A.Najveće zamerke na javnoj raspravi o budžetu, koja je prethodila usvajanju najvažnijeg gradskog dokumenta, bile su na transparentnost celog postupka, ali Spasović kaže da su ove godine napravljeni pomaci - od obrazaca na gradskom sajtu do razgovora sa građanima po mesnim kancelarijama.

Građani su ove godine mogli preko obrasca na zvaničnom gradskom sajtu da daju predloge za budžet, a Spasović kaže da su Nišlije najviše tražile nove ulice. Zato je, kako objašnjava, u sledećoj godini izdvojeno 225 miliona dinara za saobraćajnu infrastukturu, 186 miliona dinara za vodovodnu i 178 za kanalizacionu mrežu.

Jučerašnju javnu raspravu o budžetu, Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju ne naziva raspravom, već javnim informisanjem građana o predlogu budžeta, što nije suština rasprave i transparentnosti. Građani, kako objašnjava Dašić, moraju da budu uključeni u kreiranje budžeta, a ne da im se daje gotov predlog ili da se konsultuju po okolnim naseljima u par sastanaka.

Dašić drugačije tumači planove i cifre; Foto: JV/V. Milić Predloženi projektovani budžet od 10,8 miliona dinara Dašić ocenjuje kao nerealan, politički, pa i predizborni, jer bi redovni lokalni izbori trebalo da budu održani početkom 2020. godine.

Svaki budžet je neka vrsta odnosa između političke i stručne komponente. Nažalost, politička komponenta je opet pobedila za ovu godinu. Ne postoji nijedan jedini podatak, gledajući izvršenje u prethodnih par godina koji može da bude dokaz da je vlast realno planirala budžet za 2019. godinu - objašnjava Dašić.

U prvih 9 meseci ove godine budžet je realizovan u iznosu od 5,9 milijardi dinara, što daje oko 7 milijardi dinara izvršenja do kraja ove godine, kaže Dašić, a oni predlažu budžet od 10,8 milijardi.

Grad je planirao veće prihode od poreza na imovinu u 2019 i to većim obuhvatom naplate, međutim Dašić kaže da nikakva računica ne može dati milijardu dinara većeg prihoda od poreza, pa zato očekuje “novogodišnju čestitku građanima - povećanje poreza”.

Skupština Grada bi konačnu reč o budžetu trebalo da pruži za desetak dana.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.