Pre 829 godina u Nišu prvi diplomatski susret Srbije i Nemačke

Izvor: JužneVesti.com, 27.Jul.2018, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre 829 godina u Nišu prvi diplomatski susret Srbije i Nemačke

Kao prvi diplomatski susret i prvi diplomatski odnos uopšte između Srbije i Nemačke, kaže istoričar Nebojša Ozimić, posmatra se danas susret Stefana Nemanja i Fridriha Barbarose, koji se na današnji dan, pre 829 godina dogodio u Nišu.

Veliki Župan Stefan Nemanja 1189. godine ugostio je nemačkog cara na njegovom putovanju kroz Srbiju tokom Trećeg krstaškog rata. Po većini izvora, državnici su se susreli u porti Pantelejske crkve.

Taj njihov sastanak, priča >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << istoričar Nebojša Ozimić, treba shvatiti kao konkretizovani dogovor oko toga šta će biti tema koalicije, borba protiv Vizantije, te ugovaranje bračnih odnosa.

Nemanja je i dve godine ranije radio na tome da Barbarosa prođe kroz Niš, da se odradi neki sastanak, da se nađu i da pokušaju da dogovore tu neku antivizantijsku koaliciju - rekao je Ozimić.

Međutim, nemački car je odmah nakon toga poginuo. Spomenik je u obliku viljuške; foto: Arhiva JV

Tada je sklopljen savez protiv Vizantije, a nakog toga, čim je napustio Niš, Barbarosa se udavio, pa je ponovo Nemanja ostao sam. Ovog puta je Vizantija imala već dokaza da Nemanja nije poslušan, krenuli su i ozbiljno porazili Nemanju 1191. godine. To je uzrokovalo kasnije povlačenje Nemanjino sa prestola - priča Ozimić.

Inače, u čast ovog susreta, nedaleko od zgrade Univerziteta u Nišu, 1989. godine podignut je spomenik. Na njemu je na srpskom i nemačkom jeziku ispisano "Prvi srpsko-nemački međunarodni sporazum sklopili su u Nišu, 27. jula 1189. godine, Veliki župan Stefan Nemanja i car Fridrih Barbarosa".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.