Poziv svedocima “Novog talasa” u Nišu da šalju fotografije, plakate, snimke i stripove za izložbu

Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2022, 10:43

Poziv svedocima “Novog talasa” u Nišu da šalju fotografije, plakate, snimke i stripove za izložbu

Svi akteri, hroničari i svedoci popularne umetnosti iz osamdesetih godina prošlog veka mogu učestvovati u kreiranju izložbe “Novi talas u Nišu - 40 godina posle”, tako što će svoje fotografije, video-zapise, plakate, stripove i druge sadržaje iz tog perioda poslati Udruženju “Multivox” do 1. novembra.

Povod za izložbu je to što je Novi talas prošle godine otpočeo obeležavanje jubilarnih 40 godina postojanja. Reč je o umetničkom pokretu bivše Jugoslavije, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koji je bio zastupljen u muzici, filmu, dizajnu, fotografiji, videu i popularnoj umetnosti uopšte,

Iz Udruženja za prirodu i društvo "Multivox" iz Niša pozivaju sve zainteresovane da podele sa javnošću svoju privatnu arhivu i lična sećanja, tako što će im na mejl adresu [email protected] poslati do novembra.

Niš nije do sada obeležio tu značajnu godišnjicu, niti predstavio, na bilo koji način, svoju bogatu umetničku, novotalasnu scenu nastalu u periodu od 1981. do 1990. godine. Ovim projektom "Multivox" je otpočeo prikupljanje građe iz privatnih arhiva, ne bi li je sačuvali od zaborava - navode iz tog Udruženja.

Dodaju da je ideja i da uključe građane u kreiranje izložbe koja je, kako ističu, od javnog značaja za Niš, Srbiju i region, ali i da edukuju mlade Nišlije o razvoju popularne i neformalne kulture u tom delu zemlje.

Sadržaj koji će u okviru izložbe predstaviti javnosti odabraće uz konsultacije sa akterima iz tog perioda.

Inače, to je jedna od 14 inicijativa koje je podržala niška Lokalna fondacija na svom trećem konkursu i jedna od 29, koliko su ukupno podržali.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Poziv Nišlijama da podele fotografije, video zapise i plakate o Novom talasu

Izvor: Danas, 11.Okt.2022

Udruženje “Multivox” iz Niša poziva aktere, hroničare i svedoke popularne umetnosti iz osamdesetih godina prošlog vekau tom gradu da podele svoje privatne fotograije, video zapise, plakate i lična sećanja za izložbu “Novi talas u Nišu - 40 godina posle”.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.