Potpisan kolektivni ugovor u niškim JP - najavljeni bolji uslove za zaposlene

Izvor: JužneVesti.com, 07.Feb.2019, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan kolektivni ugovor u niškim JP - najavljeni bolji uslove za zaposlene

Priznavanje radnog staža pri prelasku zaposlenih iz jednog u drugo javno preduzeće, ali i više mogućnosti za sidnikaliste da kontrolišu rad javnih i javno komunalnih preduzeća iz Niša omogućeni su kroz gradski kolektivni ugovor, ocenjuju sindikalisti javnog sektora. U Sindikatu “Nezavisnost” kažu da su zadovoljni ugovorom, ali da se nadaju da je on tek početak.

Preduzeća poput Naissusa, Toplane, Parking servisa, ali i sportskog centra “Čair”, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kako kaže gradski većnik Igor Vojinović, potpisala su ugovor kojim se regulišu pojedinačni kolektivni ugovori niških preduzeća. Objašnjava da ugovor donosi bolje uslove za radnike i veću transparentnost u radu preduzeća.

Vojinović kaže da kolektivni ugovor donosi i veću transparentnost u radu javnih preduzeća; S. M.Ovakav kolektivni ugovor je, kaže Vojinović, dobar osnov za postizanje većih prava zaposlenih u niškim javnim preduzećima, a kao pogodnost vidi i veću transparentnost rada preduzeća.

Ono što je jako značajno i što je bio opravdan zahtev sindikata jeste priznavanje radnog staža. Znate da smo imali situaciju u prethodnom periodu da su ljudi prelazili iz jednog preduzeća u drugo i pritom su gubili pravo za jubilarnu nagradu. Ispoštovani su i zahtevi za obračun bolovanja, uslove za rad sindikata, dostavljanje određenih informacija rukovodstvu sindikata - navodi Vojinović.

Koordinator Sindikata “Nezavisnost” u Gorici Oliver Cvetković kaže da je ovo dobar osnov, ali da u budućnosti očekuje da ugovor bude mnogo bolji.

Ipak, dobili smo bolovanje od 70 %, očekujemo kada stupi na snagu promena o smanjenju zarade da potpišemo dodatne aneks ugovore. Inače, ovaj kolektivni ugovor za zaposlene znači sigurnost, u smislu opstanka, u smislu tehnološkog viška, u smislu budućnosti za bolje sutra - kaže Cvetković.

Kolektivni ugovor u Gradskoj kući potpisali su gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik Gradskog odbora Grozdan Mitić i predstavnik Sindikata "Nezavisnost" Oliver Cvetković.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.