Postavljen kamen temeljac za novi NTP u Nišu, cena 25 miliona evra

Izvor: JužneVesti.com, 19.Feb.2024, 17:51

Postavljen kamen temeljac za novi NTP u Nišu, cena 25 miliona evra

Postavljanjem kamena temeljca zvanično su započeti radovi na izgradnji drugog Naučno-tehnološkog parka u Nišu, na mestu gde su nedavno posečena stabla, za koja je prvobitno rečeno da nisu zdrava. Predsednica Vlade u prošlom sazivu Ana Brnabić istakla je da će nova zgrada biti izgrađena do 2025. godine, a navodi da je suficit od izvoza informaciono-komunikoloških tehnologija preko 2,6 milijardi evra. Za ovakve objekte u Srbiji uzet je kredit od 80 miliona evra, koji će vratiti građani >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i za koji nadležni kažu da je povoljan.

Novi objekat NTP-a najavljen da će biti završen do oktobra 2025. godine; foto: N. Đ. Za izgradnja novih naučno-tehnoloških parkova, Ana Brnabić je u Nišu rekla da će novac, uz kredit koji je uzet od Evropske banke za obnovu i razvoj, biti izdvojen i iz republičkog budžeta, te da će uz svu potrebnu opremu za niški NTP biti izdvojeno 25 miliona evra.

Novi objekat NTP-a najavljen da će biti završen do oktobra 2025. godine; foto: N. Đ. Takođe je rekla i to da novi NTP u Nišu zauzima “izuzetno važno mesto” u programu “Srbija 2027 - skok u budućnost”, kao i to da će otvaranjem novog objekta do kraja oktobra 2025. godine mladim, talentovanim i kreativnim ljudima biti predata na korišćenje.

Naš ukupan godišnji izvoz u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija iznosio je 3,44 milijardi evra. To je izvoz naše pameti, ideja i rešenja i to je 10 puta više više nego 2012. godine. Od toga nam je suficit oko 2,6 milijardi evra i preko 100.000 ljudi je zaposleno u ovom sektoru, a to smo uspeli za 7 godina - rekla je Brnabić.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli takođe je prisustvovao postavljanju kamena temeljca u Nišu i tom prilikom rekao da je ovo prvi put da finansiraju javni sektor za infrastrukturu koja omogućava inovacije, kao i to da to podrazumeva i obezbeđen paket tehničke pomoći za podršku upravljanjima naučno-tehnoloških objekata u Srbiji.

On je pozdravio efikasnost što su sporazumi o finansiranju potpisani juna, tender raspisan u septembru, a što će u februaru početi izgradnja.

Novi objekat NTP-a najavljen da će biti završen do oktobra 2025. godine; foto: N. Đ. Ana Brnabić istakla je da je kredit koji je odobren izuzetno povoljan i da će to biti isplaćeno novcem poreskih obveznika.

Vreme je važnije od novca, kada se takmičite da budete najbolji u inovacijima i budete lideri, onda nije samo dovoljna vizija već i vreme. Ako zakasnite niste više prvi, a EBRD je svojom efikasnošću pomogao da budemo prvi ili među prvima - rekla je Brnabić.

Novi objekat NTP-a najavljen da će biti završen do oktobra 2025. godine; foto: N. Đ. Novi objekat prostiraće se na 15.000 kvadrata kancelarijskog i laboratorijskog prostora, a kako je najavljeno prostorije će moći da koristi više od 80 kompanija i preko 1.000 zaposlenih, dok trenutno u NTP-u boravi oko 50 kompanija sa više od 500 zaposlenih.

Takođe, na mestu gde će biti proširen Naučno-tehnološki park u Nišu posečena su stabla drveća. Dok građani sumnjaju da su budući radovi razlog seče, iz “Zelenila” su da su stabla bila bolesna i da će zasaditi 100 novih.

Podsetimo, Podsetimo, tadašnji gradonačelnik Bulatović je sa premijerkom Brnabić još novembra 2017. potpisao ugovor o izgradnji Naučno-tehnološkog parka, a nakon tendera na kome su se birali izvođači i odobrenja koje se čekalo od Evropske investicione banke, radovi su konačno i počeli krajem 2018. godine, dok je svečano otvoren 2020. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.