Posle samoubistva koleginice, policijski sindikat proziva ministra

Izvor: JužneVesti.com, 16.Jul.2015, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle samoubistva koleginice, policijski sindikat proziva ministra

Dan nakon što se na doljevačkom groblju ubila 33-godišnja inspektorka Policijske uprave u Nišu, što je drugo samoubistvo niškog policijskog službenika za mesec dana, Nezavisni policijski sindikat Srbije od ministra je zatražio hitno otvaranje psihološke preventivne službe.

Inspektorka se upucala službenim pištoljem mesec dana nakon što se policajac stanice u Svljigu obesio u dvorištu porodične kuće.

Iz Sindikata, uz izjavljivanje saučešnja porodici koleginice, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ovim povodom od ministra policije Nebojše Stefanovića i premijera Aleksandra Vučića traže "da duboko razmisle o stanju u kome se nalaze policijski službenici, imajuću u vidu težinu posla i stresne situacije na koje nailaze".

Gospodine Ministre, iskreno Vas savetujemo, ne kao sindikalna organizacija, već kolegijalno i drugarski da zastanete i sa svojim saradnicima ozbiljno razmislite da li da nastavite sa psihološko propagadnim pritiskom na taj način što uporno pretećim tonom iznosite u javnost da će sektor unutrašnje kontrole dobiti sve veća ovlašćenja, ponoseći se pritom hapšenjima policijskih službenika, te da kao prioritet preuzmete u svoje ruke hitno stvaranje preventivne psihološke službe, koja će uz maksimalnu primenu svoje svrhe kvalitetno raditi i sarađivati sa policijskim službenicima - piše u saopštenju.

Članovi sindikata ističu i da je u poslednje vreme u Srbiji život sebi oduzelo troje njihovih kolega, što dovode u vezu i sa lošim ekonomskim stanjem zaposlenih u policiji kojima je dva puta umanjena plata.

Odnos starešina prema zaposlenima nazivaju "katastrofalno lošim" i ističu da "MUP ne radi na stvaranju kvalitetne psihološke službe" što ih, kako navode, "dovodi do toga da sve više strahuju da će sve veći broj zaposlenih zapasti u suicidne misli".

Nakon što su u niškoj policiji objasnili da inače ne komentarišu saopštenja Sindikata iako sa njegovim članovima imaju dobru saradnju, istakli su da se ova samoubistva tretiraju isključivo kao lični čin i da u njima nema nikakvih sumnjivih okolnosti.

Tačno je da se bavimo stresnim poslom, ali je bespredmetno njihova samoubistva povezivati sa radom u policiji. Oni su to učinili van službene dužnosti. Slučajnost je što se to desilo dva puta za mesec dana - kaže portparol niške policije Maja Stoiljković.

Dodaje da u Policijskoj upravi u Nišu psihološka služba postoji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Sindikat policije traži hitno otvaranje psihološke preventivne službe

Izvor: NTV.rs, 17.Jul.2015, 12:58

Dan nakon što se na doljevačkom groblju ubila 33-godišnja inspektorka Policijske uprave u Nišu, što je drugo samoubistvo niškog policijskog službenika za mesec dana, Nezavisni policijski sindikat Srbije od ministra je zatražio hitno otvaranje psihološke preventivne službe. Nakon što su u niškoj...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.