Posle godinu dana pauze Pantelejski vašar ponovo u dvorištu crkve, koncerti u Engleskom domu

Izvor: JužneVesti.com, 05.Avg.2021, 10:37

Posle godinu dana pauze Pantelejski vašar ponovo u dvorištu crkve, koncerti u Engleskom domu

Tvister, kamikaze, tobogani, ringišpil i drugi zabavni sadržaji već su postavljeni u dvorište Crkve Svetog Pantelejmona, danima pre početka tradicionalnog vašara u niškom naselju Pantelej. Prošle godine je otkazan zbog kovida, a sada već stižu brojni posetioci. Pored vašara, uoči slave, oživeo je i prostor u dvorištu Engleskog doma gde najavljuju koncerte.

Na Panteleju se ringišpil već okreće, a deca se takmiče ko će pre da uhvatiti lutkicu i dobije nagradu. Pantelejski >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vašar nakon godinu dana pauze; foto: T. T.

Iako se vašar zvanično održava 8. i 9. avgusta, na dan slave, u dvorištu crkve se i sada atmosfera zahuktava. Dok tinejdžere najviše zanima autodrom, kao i tvister, mališani uživaju na toboganima i trambolini uz nadzor roditelja.

Jedna majka je došla sa dvoje dece iz Pirota. Kaže da svake godine posećuje Pantelejski vašar, a stigla je u Niš i pre zvaničnog početka. Sa ćerkom je stigao i Nišlija Mihail Jocić koji kaže da se za 20 godina vašar nije promenio.

Čak i ove sprave tipa kamikaze, ne vidim neku razliku. Ja sam se na ovim istim kamikazama vozio pre 15 godina, tako da ne vidim nekakvu promenu. Možda bi bilo dobro da ima nekakvog normalnog bara, možda onih mobilnih toaleta, to bi bilo sjajno, malo više higijenskih uslova – navodi on.

Kamikaze za koje posetilac kaže da su tu bile i pre 20 godina; foto: T. T. S druge strane, njegovoj ćerki je "super“ provod i pored straha koji je, kaže, osetila na tvisteru.

Pauza od godinu dana nije prijala ni radnicima, pogotovo za njihov džep. Sada očekuju dobru atmosferu, a postavili su svoje mobilijare ranije da bi se pripremili za glavne datume.

Prošle godine stvarno ništa nije bilo. Mi iz Pukovca dolazimo, ali nigde nismo radii, znači stvarno porez treba da se plati, sve to, a odakle. To niko nas ne pita – kaže jedna radnica.

Od vašara živi i žena iz Pirota koja drži ringišpil, pa sa osmehom na licu kaže da joj sada mnogo znači što se opet održavao.

I dalje su pojedini objekti u dvorištu Doma učenika srednjih škola, poznatog kao Engleski dom, zapušteni.

Međutim, enterijer je na jednoj zgradi uoči opštinske slave Sveti Pantelejmon ukrašen istorijskim muralima, a sređena je i bina nekadašnje Omladinske radne akcije za predstojeće koncerte. Oslikani zidovi zgrade istorijskim motivima; foto: T. T.

U saradnji sa Domom učenika srednjih škola obnovljena je bina nekadašnje ORA Niš a zahvaljujući donatorstvu Logos trgovine obezbeđen je sav potreban materijal za oslikavanje murala na bini i fasadama zgrade naspram nje – navode iz Opštine Pantelej.

Zidove je oslikao umetnik Eško Kurtić, a na njima se nalaze motivi iz rimske kulture i Hristovog mongrama, kao i potonje srednjovekovne epohe. Spremna bina za predstojeće koncerte; foto: T. T.

Označene u likovima Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose, koji su se državnički susreli 1189. godine na tom širem prostoru današnje Pantelejske crkve, pa sve do novije istorije omladinskih radnih akcija, koje su tu bile smeštene... – dodaju.

Nišlije će imati prilike da 8. i 9. avgusta na ovom prostoru u dvorištu Doma slušaju Crne mambe i bendove Opozit vej i Monah, od 20:30.

Podsetimo, već duže je grobnica iz 4. veka u dvorištu Engleskog doma, koja je pod zaštitom države, pod ključem, ali i poput smetilišta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.