Porodilište u Nišu u vrhu po prijavama žena koje su doživele akušersko nasilje

Izvor: JužneVesti.com, 30.Sep.2022, 14:53

Porodilište u Nišu u vrhu po prijavama žena koje su doživele akušersko nasilje

Svedočenja žena su pokazala da je akušersko nasilje u Srbiji rasprostranjeno i brutalno, da su one doživele čak 16 vrsta nasilja tokom porođaja, a među porodilištima sa najviše takvih prijava našla se i Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Niš. Južne vesti pozivaju žene da podele svoje priče sa porođaja, kako bi zajedno sa nadležnima pokušali da nađemo rešenje ovog sistemskog problema.

"Nijedna žena koja boravi u ginekološko-akušerskoj ustanovi >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ne može biti samo broj ili dijagnoza, ona je ljudsko biće koje mora imati human medicinski tretman, bez zlostavljanja i uz poštovanje ličnosti" - to je citat jedne od 200 žena koje su svedočile o iskustvima sa porođaja, a koji se našao u izveštaju advokatica Marine Mijatović, Jelene Stanković i Ivane Soković Krsmanović, prenosi zadovoljna.nova.rs.

Utvrdile su u istraživanju da su žene u srpskim porodilištima doživljavale čak 16 vrsta nasilja, te zaključile da je akušersko nasilje u Srbiji rasprostranjeno i brutalno. Takođe ističu da je u pitanju sistemski i gorući problem naše zemlje, koji mora hitno da se rešava.

U Republici Srbiji žene su doživljavale 16 vrsta nasilja tokom različitih medicinskih tretmana u ginekološko-akušerskim ustanovama. Žene su doživljavale medicinske tretmane kao nasilje (Kristelerov zahvat, epiziotomija i slično) kada su oni izvršeni bez pristanka pacijentkinje, uz njeno protivljenje, pritom izazivajući veliku patnju i bol, kao i uzrokujući ozbiljne negativne posledice po zdravlje i život - navode u izveštaju.

I Klinika za ginekologiju i akušestvo Univerzitetskog kliničkog centra Niš je deo izveštaja, kao jedno od 4 porodilišta u kojima je bilo najviše prijava akušerskog nasilja.

Pomenuta svedočenja žena odnose se na postupanje lekara i medicinskih sestara i tehničara, piše u izveštaju, a prema prijavama lekari su bili izvršioci nasilja u najvećem broju slučajeva.

Izveštaj je pokazao da žene na porođaju najčešće doživljavaju verbalno nasilje: vređanje, psovanje, ponižavanje, urlanje, nazivanje pogrdnim imenima.

Kad dobijete primere kršenja prava, kad vidite nehumano ophođenje, jasno je da se radi o akušerskom nasilju, torturi, nehumanom postupanju u ustanovima koje treba da pruže punu pažnju, zaštitu, brigu, negu. Kad smo razgovarale sa ženama i analizirale slučajeve, mogle bismo da zaključimo da su žene u sukobu sa zdravstvenim radnicima, odnosno da postoji strah kod žene kada treba da uđu u zdravstvenu ustanovu od maltertiranja jer ih tretiraju kao objekat – umesto da, na primer, porođaj bude lep događaj bez traume - pojašnjava Marina Mijatović.

Ističu da su primeri porodilja pokazali da se medicinski tretmani primenjuju tako da se one izlažu dodatnoj patnji i bolu, a ne preduzima se nijedna mera koja bi dovela do olakšanja patnje i bola.

Advokatice u izveštaju zahtevaju od nadležnih da se uradi nadzor, da se utvrde tačke koje su problematične i da se hitno napravi plan kako da se srede porodilišta, kao i da se vidi tačno koji su to zajednički problemi ustanova.

Ukoliko doživite akušersko nasilje, preporuka je da se pravovremeno reaguje, da žena čim se to desi odmah sve prijavi nadležnim institucijama, jer je onda lakše dokazivati - poručuju.

Južne vesti će se narednih meseci baviti ovim problemom, pa pozivamo žene da podele svoje iskustvo sa porođaja u Nišu i da svoje priče ili kontakt pošalju na mejl: [email protected].

Izveštaj o akušerskom nasilju koji su advokatice uradile možete pročitati ovde.

Nastavak na JužneVesti.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.