Poreska šalje frilenserima rešenja za prihode iz 2018, njih 8,3 % radi u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 21.Dec.2023, 13:52

Poreska šalje frilenserima rešenja za prihode iz 2018, njih 8,3 % radi u Nišu

Poreska uprava počela je da frilenserima šalje rešenja o plaćanju poreza za prihode iz 2018. godine, a prema najnovijim merenjima Gigmetra, digitalni radnici u Nišu čine 8,3 % ukupne populacije u Srbiji.

Kako je za N1 izjavila Suzana Hrabrić iz Udruženja radnika na internetu, rešenja za plaćanje zaostalih poreza uvek stižu kao čestitka pred Novu godinu, navodeći da su ove godine počela da im stižu dan posle izbora.

Poreska uprava Republike Srbije utvrdila >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je obavezu za poreske obveznike tzv. "frilensere" koji su u periodu 01.01-31.12.2018. godine ostvarili prihode po osnovu ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za izvršeni rad, na koje se porez plaća samooporezivanjem. Poreske obaveze utvrđene su na osnovu podataka poslovnih banaka o ostvarenim prihodima fizičkih lica - saopštili su iz Poreske uprave.

Navode da frilenseri mogu to da plate u 120 mesečnih rata, a da prvu moraju uplatiti najkasnije 19. februara 2024.

Hrabrić iz Udruženja radnika na internetu nije mogla da kaže da li će se frilenseri ponovo odlučiti na proteste, kao pre godinu dana.

Podsetila je i da je danas na portalu frilensera prijavljeno tek oko 4.000 ljudi, za razliku od ranijeg perioda kad ih je bilo više od 40.000.

Da postoji pad radnika, pokazalo je i najnovije merenje Gigmetra, instrumenta koji opisuje digitalnu geografiju Srbije i zemalja u regionu u odnosu na rod, zarade i profesije kojima se najčešće bave digitalni radnici.

Nakon značajnog dvocifrenog rasta u postpandemijskom periodu, najnovija merenja otkrivaju značajan pad broja gig radnika u Srbiji na vodećoj platformi, od čak 17,8%. Ovaj trend označava preokret u odnosu na prethodna merenja, koja su pokazivala konstantan porast novih radnika - stoji u istraživanju Gigmetra.

U najnovijem merenju u 10 gradova je populacija digitalnih radnika prevazilazila udeo od 1%. To su Subotica, Pančevo, Kraljevo, Zrenjanin, Čačak i Kruševac.

Leskovac je ispao sa liste i time je Niš ostao jedini grad sa značajnijom populacijom frilensera u regionu Južne i Istočne Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.