Ponovo radi aerodrom!

Izvor: RadioCity.rs, 26.Jun.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo radi aerodrom!

Od 25. juna niška vazdušna luka, posle godinu i po dana, ponovo je dobila redovne avio linije. Prvi avion mađarske niskotarifna kompanije “Vizer” na liniji Niš-Malme poleteo je sa aerodroma “Konstantin Veliki”.
Za Malme u Švedskoj iz Niša će se leteti tri puta nedeljno, utorkom, četvrtkom i subotom, a u ponedeljak, 29. juna startuje i redovna linija za Bazel na kojoj će avioni leteti ponedeljkom i petkom.
Oživljavanje niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << je, kako tvrde stručnjaci, važno ne samo za razvoj turizma već i za razvoj privrede juga Srbije. Direktor aerodroma u Nišu Vladica Đurđanović kaže da „nijedan investitor neće ovde da ulaže ako nema aerodroma. Prvo pitaju da li u toj regiji ima aerodroma, pa tek onda razmatraju ulaganja".

Kako je nedavno rekao mnogo toga je urađeno na poboljšanju komfora putnika, uveden je novi kompjuterski i softverski sistem za prodaju karata i čekiranje, kao i nov video sistem za nadzor. Proširen je odlazni gejt i time je omogućeno zadržavanje Viz erovih aviona od samo 30 minuta.

On je napomenuo da je "Viz er" zainteresovan da aerodrom "Konstantin Veliki" postane baza jednog njegovog aviona, ali da će to biti moguće verovatno 2016. godine, jer je neophodno usvajanje novog Plana detaljne regulacije aerodroma i omogućavanje avio-kompanijama da grade hangare i prostor u kome će biti smešteni njihovi mehaničari i oprema za servisiranje aviona.

Đurđanović je podsetio da su brojna preduzeća i ustanove sa područja juga Srbije nedavno uputila zajednički poziv domaćoj avio-kompaniji "Er Srbija" ; da leti iz Niša, ali da iz ove kompanije još nije stigao nikakav odgovor. Takođe je napomenuo da postoji interesovanje drugih avio-kompanija za letove do Tivta i na relaciji Niš-Osijek-Franfurkt, ali da još nema konkretnih dogovora o tim letovima.
Niški aerodrom "Konstantin Veliki", prema najavama nakon sastanka direktora kontrole letenja Srbije i Crne gore Radojice Rovčanina sa čelnicima grada Niša, uskoro će raspolagati najmodernijom opremom za sletanje aviona. Tako bi od jeseni niška vazdušna luka mogla biti bila nalik evropskim jer će Kontrola letenja Srbije i Crne Gore obezebediti najsavremeniju opremu za merenje vidljivosti duž piste.

Rovčanin je najavio instaliranje opreme za horizontalnu vidljivost duž piste i merenja visine oblaka koja bi trebalo da bude u operativnoj upotrebi od oktobra ove godine, a u planu je i proširenje piste čime bi bilo omogućeno sletanje i većih aviona na niški aerodrom.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.