Izvor: B92, 11.Maj.2010, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poništena prodaja Niteksa i Rudnika

Beograd -- "Niteks" i "Rudnik" su dve firme koje je Agencija za privatizaciju oduzela biznismenu Đorđiju Nicoviću. Radnici očekuju da on odgovora pred sudom.

Agencija za privatizaciju raskinula je ugovore sa kompanijom "Irva" čiji je vlasnik biznismen Đorđije Nicović, o kupovini dva velika tekstilna preduzeća "Niteks" iz Niša i "Rudnik" iz Gornjeg Milanovca. Razlozi za raskid su to što investitor nije ispunio ugovorne obaveze.

Iako su radnici "Niteksa” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je kupio srpski biznismen Đorđije Nicović skoro dve godine u štrajku, Agencija za privatizaciju tek juče je raskinula ugovor sa Nicovićevom firmom zbog neispunjenih ugovornih obaveza.

"Stav sindikata je da nije smelo da se čeka ovoliko jer je velika šteta naneta 'Niteksu’. Šteta je oko 16 miliona evra, a 'Niteks’ je trenutno u predstečajnom stanju”, kaže predsednik sindikata "Nezavisnost” Zoran Tošić.

Radnici u "Niteksu” su zabrinuti za svoju budućnost, ali kažu da su srećni što je došao kraj jednoj agoniji.

Vlasnika kompanije "Irva” B92 nije uspeo da dobije, ali podsećamo da je prošlog leta kada su njegovi radnici u "Niteksu” štrajkovali zbog neisplaćenih plata, Đorđije Nicović rekao da on ne plaća plate već zarade i da ukoliko firma posluje sa gubitkom nije dužan da radnicima isplati plate.

"Niko nikome u ovoj zemlji ne garantuje platu sem ko radi u državnim firmama”, rekao je tada Nicović.

Agencija je osim "Niteksa”, Nicoviću oduzela vlasništvo i nad "Rudnikom” iz Gornjeg Milanovca jer je opteretio firmu hipotekama zadužujući se za potrebe svojih drugih preduzeća.

On je za "Rudnik” platio 400 hiljada evra, a "Niteks” je kupio na trećem tenderu za 13 miliona evra i obavezne investicije od još četiri miliona. Ne samo da nije ulagao već je oba preduzeća doveo pred stečaj.

Stručnjak za privatizaciju Danilo Šuković kaže da Nicović mora da snosi odgovornost pred sudom i da nadoknadi štetu koju je naneo firmam i radnicima, ali da u isto vreme moraju odgovarati i oni koji su mu omogućili da dovede preduzeća u ovo stanje.

U Agenciji i pored nekoliko pokušpaja nismo uspeli da dobijemo odgovor da li će i kakve konsekvence da snosi krivac, u ovom sučaju vlasnik upropašćenih preduzeća.

U zvaničnom sopštenju "Irve” navodi se da je "nažalost, i pored postignutih dogovora sa predstavnicima vlasti i nesporno velikih finansijskih ulaganja, Agencija za privatizaciju odlučila da raskine ova dva ugovora, čime je doveden u pitanje opstanak svih 1 300 radnika zaposlenih u 'Niteksu' i 'Rudniku’”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.