Izvor: B92, 02.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć ugroženim porodicama

Žitorađa -- Narodna kancelarija počela je projekat "Probudimo Srbiju - gradimo život" u selu Dubovu kod Žitorađe kako bi stambeno zbrinula 30 socijalno ugroženih porodica.

Takođe, cilj projekta je i da im se omogući da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju. Uz pomoć "Fabrike duvana" iz Niša, izgrađeno je pet kuća. Ovo je do sada najveći projekat Narodne kancelarije predsednika Srbije, kojim je obeležena četvorogodišnjica njenog rada. U taj projekat uključena su i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministarstva za NIP i poljoprivredu i opština Žitorađa.

U kuće u selu Dubovu useliće se socijalno ugrožene porodice sa maloletnom decom, koje imaju želju da se bave poljoprivredom.

Sve kuće biće izgrađene na posedu "Fabrike duvana", koja je u sastavu kompanije "Filip Moris internešenal". Svaka porodica dobiće na korišćenje 3 hektara obradive zemlje.

"Ovo je dobra prilika da pozovem sve ostale donatore, društveno odgovorne kompanije, da se priključe ovom projektu i da što pre napravimo svih 30 kuća, obezbedimo krov nad glavom za 30 porodica koje će moći da od svog rada žive ovde u Dubovu", rekla je direktorka Narodne kancelarije predsednika Srbije Tatjana Pašić.

Budući stanari biće u obavezi da na jednom hektaru zemlje gaje duvan. Nakon 10 godina, kuća i okućnica moći će da postanu njihovo vlasništvo.

"Projekat 'Gradimo život' ima za cilj da se reši problem nezaposlenosti, regionalnog razvoja i da doprinese razvoju poljoprivredne proizvodnje tako što će sa porodicama obezbediti kuće, poljoprivredno zemljište i neophodna podrška u primeni dobre poljoprivredne prakse", objašnjava Skip Bornhuter, generalni direktor "Fabrike duvana Niš".

Nekada je taj kraj bio poznat po uzgoju duvana, ali se ta kultura poslednjih godina sve manje gaji. Predsednik opštine Žitorađa Staniša Đokić kaže da je to velika šansa za oživljavanje poljoprivrede.

"Ljudi će imati od čega da žive, imaju sigurno tržište. Ovo je mnogo značajno, ipak 20-30 kuća neće da reši sve, ali će na ostale da deluje pozitivno da krenu da sade taj duvan", očekuje Đokić.

Uskoro će početi izgradnja još dve kuće, koju će finansijski pomoći kompanija Telekom Srbija i Privredna komora Srbije. Prvih pet porodica useliće se u januaru sledeće godine. Konkurs za buduće stanare i poljoprivrednike stalno je otvoren u Narodnoj kancelariji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Narodna kancelarija Predsednika Republike Srbije proslavila rodjendan u selu Dubovo

Izvor: Economy.rs, 02.Okt.2008

Danas je u selu Dubovo, opstina zitoradja, obelezena cetvorogodisnjica rada Narodne kancelarije predsednika Republike Srbije.

Nastavak na Economy.rs...

Gajiće duvan na svom imanju

Izvor: Glas javnosti, 02.Okt.2008

ŽITORAĐA - Prvih pet socijalno ugroženih porodica koje trenutno žive u kolektivnim centrima širom Srbije useliće se početkom 2009. godine u svoje nove domove i moći će da žive od svoga rada, rekla je juče Tatjana Pašić, direktorka Narodne kancelarije predsednika Republike, predstavljajući...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.