Pomama za Slikarkama – karte za obe premijere rasprodate

Izvor: RadioCity.rs, 15.Okt.2018, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomama za "Slikarkama" – karte za obe premijere rasprodate

Predstavu je režirao Stevan Bodruža, po tekstu Hristine Mitić. Ona govori o životu, stvaralaštvu i žrtvama dveju slikarki Džordžije O'Kif i Nadežde Petrović.
Ovo je Bodružin  prvi susret sa niškim pozorištem i niškim ansamblom. Kako kaže želeli su da ispričaju neke lične priče žena koje su živele, ali i da ih podignu na jedan viši nivo i iznesu pred publiku bar deo onoga sa čime su se kroz istoriju čovečanstva žene umetnice suočavale i sa kakvom vrstom >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << odricanja živele. Predstava govori o nekim žrtvama koje su podnosile i istrajnosti da se ipak ide svojim putem bez obzira na sve nedaće i patnje.
U predstavi igraju Evgenija Stanković, Vesna Josipović, Katarina Arsić, Jasminka Hodžić i Aleksandar Krstić.  
Evgenija Stanković igra slikarku Džordžiju O'Kif,  jednu od prvih žena koja je priznata kao umetnica u SAD. Evgenija Stanković kaže da je bilo zadovoljstvo raditi na predstavi, koja je, zapravo, priča o životu svih žena umetnica, tako da je i sama u njoj pričala svoju priču.

Jasminka Hodžić u predstavi tumači Idu, sestru Džoržije O'Kif, ali igra i našu veliku slikarku Nadeždu Petrović, što je, kako kaže, velika čast. Obe uloge su joj bile izazov, ali je ipak posebno istakla lik Ide, sestre Džordžije O'Kif.
Aleksandar Krstić ostvaruje čak 6 uloga u predstavi "Slikarke". On je jedini muškarac u predstavi a junaci koje tumači su različitih generacija. Tako se u jednoj predstavi našao u ulogama deteta, brata, oca, muža, ljubavnika, što jeste bilo i zahtevno, ali i veoma uzbudljivo za jednog glumca.
Veoma je zadovoljan atmosferom tokom koje se radilo jer, kako je opisao, javila se neka čudna hemija između glumaca i reditelja, što je učinilo da zahtevan rad prođe bez problema, a za to je značajan i sam reditelj koji je uspevao iz glumaca da “izvlači” na jedan lagan način sve ono što znaju da imaju, ali i ono što ne znaju da poseduju.
U predstavi još igraju Vesna Josipović, koja tumači 3 i Katarina Arsić koja igra 4 uloge. One dele utisak svojih kolega da su uradili dobru predstavu. 

Dramu „Slikarke“ čine tri priče povezane istom temom – spremnošću na žrtvu žena koje su odabrale da se bave umetnošću, bez obzira u kom vremenu da žive. Uvodna priča je iz današnjeg vremena i govori o borbi jedne devojčice za sopstveni put i sopstvene snove, uprkos željama njene porodice. Okosnica drame su životne priče dveju poznatih slikarki, Džordžije O’Kif i Nadežde Petrović. Iako sa različitih prostora i iz različitih vremena, obe su žrtvovale mnogo – Džordžija O’Kif porodični život zarad umetnosti, a Nadežda i život i umetnost zarad borbe za svoju zemlju. U jednoj velikoj retrospekciji njihovih života one nam daju odgovor na pitanje šta znači biti slikarka, biti žena i biti umetnica, u stalnoj borbi za svoje ime, svoj izbor, svoje mesto i neki bolji svet.
Ovaj projekat je finansijski podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije.
U holu Narodnog pozorišta biće na specifičan način otvorena izložba slika sa feminističke slikarske kolonije održane u Sićevu, koja se postavlja u saradnji sa Centrom za devojke.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.