Izvor: Politika, 20.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivredni fakultet u Nišu

Formiranje ove visokoškolske ustanove doprineće razvoju agrara u centralnoj Srbiji

Niš – Višegodišnja nastojanja da se u okviru Univerziteta u Nišu formira poljoprivredni fakultet konačno su ovog proleća i leta urodila plodom. Senat ove visokoobrazovne i naučne institucije usvojio je neophodne odluke koje će uskoro verifikovati i Savet niškog Univerziteta, što je osnova da Ministarstvo prosvete Srbije ozvaniči osnivanje i početak rada još jedne značajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fakultetske ustanove u našoj zemlji.

Poljoprivredni fakultet započeće rad već naredne jeseni, 15. novembra, prve studente upisaće u junu sledeće godine, a sa nastavom započeti 2008/09. školske godine, rekao je za "Politiku" profesor dr Radoslav Bubanj, rektor Univerziteta u Nišu:

– Univerzitet Niš uključuje se u funkcionalno rešavanje tranzicionih problema društva i posebno šireg ruralnog područja koje gravitira Nišu kao regionalnom centru. Niški kraj sa 24.000 kilometara kvadratnih površine i oko dva miliona stanovnika predstavlja skoro polovinu centralne Srbije. Odluka da se formira poljoprivredni fakultet dokazuje da sa svojim univerzitetom Niš kao veliki obrazovni postaje može uskoro postati i izuzetan centar znanja u oblasti proizvodnje hrane. Imajući u vidu da je razvoj poljoprivrede i agrokompleksa, dugoročno posmatrano, jedan od prioriteta privrede juga i jugoistoka Srbije, potpuno je normalno što se očekuje da posle osnivanja novog fakulteta pun doprinos našeg univerziteta bude na planu obrazovanja pravih kadrova i stručnjaka za ovu oblast – kaže prof. Bubanj.

Niški poljoprivredni fakultet, rečeno je na sednici Senata niškog univerziteta, pružaće svu neophodnu pomoć i podršku ekonomskom i društvenom razvoju Srbije, doprineti aktiviranju poljoprivrednih potencijala, inovirati, razvijati i prenositi znanja i iskustva kroz proces naučnoistraživačkog rada. Sve to, stoji u predlogu za osnivanje, treba da donese Srbiji nove stručnjake koji će primenom naučnih saznanja i svojim profesionalnim angažovanjem značajno unaprediti poljoprivredu na jugoistoku i jugu Srbije, upravo na području koje je nekada i bilo značajan centar proizvodnje hrane u našoj zemlji.

– Istovremeno, naš zadatak će biti i da jačamo postojeće i uspostavljamo nove veze sa srodnim akademskim institucijama i privrednim subjektima u Evropi, kako bi studije na našem novom fakultetu bile od koristi za celu Srbiju, a što bi svakako bio naš poseban doprinos razvoju agrokompleksa. Zbog toga će niški poljoprivredni fakultet, kao slični u razvijenim zemljama Evrope, imati osnovne akademske i diplomske studije, svoje sopstvene studijske programe o ratarstvu i povrtarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu i, posebno, o stočarstvu – kaže rektor Bubanj.

Na Univerzitetu u Nišu ne sumnjaju da će dobiti pozitivno mišljenje Ministarstva prosvete o osnivanju novog poljoprivrednog, ali i bogoslovskog fakulteta, o čemu je Senat takođe doneo odluku. Nakon toga biće započeto formiranje svih potrebnih službi i pripremanje neophodnih uslova za narednu jesen i zvaničan početak rada novih univerzitetskih ustanova u Nišu.

T. Todorović

[objavljeno: 20.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.