Politika umešala prste u izbor direktora osnovne škole u Merošini

Izvor: JužneVesti.com, 08.Mar.2019, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika umešala "prste" u izbor direktora osnovne škole u Merošini

U poslednjih godinu dana Osnovna škola “Jablanički partizani” iz Merošine promenila je čak 3 direktora. Ministarstvo prosvete izabralo je v. d. direktora kojim pojedini zaposleni u ovoj školi nisu zadovoljni, jer smatraju da je izbor namešten. Načelnik niške Školske uprave kaže da je ministar novog direktora izabrao, između ostalog, i na osnovu predloga lokalnih političkih struktura.

Zaposleni u školi, koji su želeli da ostanu anonimni, tvrde da je Školski odbor >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << svoj predlog za v. d. direktora dostavio niškoj Školskoj upravi 12. februara. Njihov predlog, kažu, nikada nije stigao do Ministarstva prosvete koje bira vršioce dužnosti. Razlog za to je smatraju što su navodno načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski “stopirali njihov predlog”, da bi “progurali” svog kandidata - profesora istorije iz Gimnazije “Svetozar Marković” Predraga Nešovića.

Školski odbor OŠ “Jatrebački partizani” 12.2.2019. dostavio je Školskoj upravi Niš predlog za imenovanje vršioca dužnosti direktora škole. Dokumentacija nije prosleđena Ministru prosvete. Po našim saznanjima, načelnik Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski i Dragan Gejo, stopira predmet vršeći pritisak na odgovorna lica kako se dokumentacija ne bi prosledila ministru prosvete - navode radnici škole.

Međutim, načelnik Školske uprave Gejo napominje da Školski odbor nije taj koji uopšte treba da šalje predloge za v. d. direktora. Predlog je, kaže, stigao od vladajuće političke strukture, a istog kandidata je, dodaje i sam predložio. Razlog za to je što Nešović kao vršilac dužnosti zna da “odradi posao” u problematičnim školama, pošto je istu stvar radio i u osnovnoj školi u Sićevu, ali i OŠ “Vuk Karadžić” u Nišu.

Ta škola ima problem sa svojom Opštinom. U toj Opštini se strukture menjaju na nekoliko meseci i svako dovodi svog direktora. Zadnji direktor je dao ostavku, predzadnjeg je smenio ministar prosvete. Došla je Prosvetna inspekcija koja je predložila niz mera i predložila ministru da se razmotri situacija tamo. On je odlučio da imenuje v. d. direktora na nekih 6 meseci, da sredi stvari. On verovatno pita političke strukture, pita mene, pita Janka, Marka… Političke strukture ne odlučuju nikad. One (političke strukture) daju predlog, ali nikada ne biraju, bira ministar - rekao je Gejo.

Na optužbe zaposlenih iz merošinske škole, načelnica Nišavskog upravnog okruga Sotirovski kaže da ni na koji način nije uticala na izbor v. d. direktora.

U poslednje vreme mnogi se pozivaju na mene, što je počelo strašno da me nervira. Školska uprava jeste kod nas, ali ministar postavlja i razrešava direktore škola. Ja zaista sa tim nemam nikakve veze. Ono što znam za Merošinu je da je tamo postavljen v. d. direktor - ističe Sotirovski.

Načelnik Školske uprave Dragan Gejo kaže da su se direktori u OŠ “Jastrebački partizani” smenjivani često zbog velikih problema u ovoj školi. Tvrdi da su iz škole ukradeni računari, da nisu poštovane pojedine procedure, ali i da su stranke uticale na izbor direktora.

Sigurno vam ne govore da stignu računari u tu školi i onda nestanu. Ukradu ih. Ode novi direktor da vidi kakvo je stanje tamo. Vidi računar koji treba da je nov, a on je star i treba mu 2 dana da se upali da se pokrene proces. Izgrađena je nova sala, ta sala se koristi, ne znam kako se koristi i tako dalje - kaže Gejo.

Gejo veruje da će novi v. d. direktora uspeti da dovede red u ovoj školi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Odložen izbor direktora Gimnazije “Bora Stanković”, pretnje i prigovori ne prestaju

Izvor: JužneVesti.com, 08.Mar.2019

Zvanično je izbor direktora niške Gimnazije “Bora Stanković” odložen za sledeću nedelju da bi se razmatrali prigovori, ali grupa kandidata koja se već žalila na izborni proces tvrdi da ucene, pretnje i pritisci na Školski odbor ne prestaju. U priču uključuju i aktuelnu direktorku Ljiljanu...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.