Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pokrajina sa sedištem u Nišu"

Niš -- Član Predsedništva DS-a Boško Ristić kaže da je nužno da se donese zakon o stvaranju novih autonomnih pokrajina u Srbiji.

Ristić je za novosadski "Dnevnik" rekao da bi Niš bio sedište regije južne i jugoistočne Srbije, koja bi imala svoja institucionalna ovlašćenja, izvorne prihode i nadležnosti. On je podsetio da novi Ustav Srbije otvara mogućnost stvaranja autonomnjih pokrajina, kao jednog od načina decentralizacije.

Ristić kaže da bi najznačajnija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politička pitanja i odluke, kao što su bezbednost, monetarna politika, zaštita celovitosti i integriteta Srbije, ostala na nivou centralnih državnih vlasti.

"Ali, sve što nije od državnog i nacionalnog značaja, a važno je za građane Srbije i njihov život, treba da se spusti na niže organe vlasti", kazao je Ristić.

On je kazao da bi novostvorena pokrajina imala zakonodavnu i izvršnu vlast na svojoj teritoriji: "Nema potrebe da se za svaki zahtev iz najudaljenijih krajeva Srbije dolazi u Beograd".

Prema njegovim rečima, građani južne i istočne Srbije žele da žive kao građani u Vojvodini: "Oni imaju Vojvodinu i vojvođanske institucije i ovlašćenja za uzor. I zalagaćemo se za to da južna i jugoistočna Srbija dobije pokrajinu po uzoru na Vojvodinu, u skladu s Ustavom propisanim uslovima".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.