Poklonjeno zemljište se isplati

Izvor: B92, 15.Jul.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poklonjeno zemljište se isplati

Beograd -- Niš je dvema kompanijama besplatno ustupio svoje građevinsko zemljište, ali će prema računici na osnovu tog poteza u narednih deset godina debelo da profitira.

Skupština grada izglasala je odluku kojom daje ovlašćenje gradonačelniku Niša Milošu Simonoviću da u ime grada besplatno ustupi zemljište kompanijama "Jura" iz Koreje i italijanskom "Dajteku", za gradnju fabrika u radnoj zoni Donje Međurovo. "Jura" ima u planu da zaposli 1.500, a "Dajtek" 400 radnika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Prihodi grada u narednih deset godina od novih investicija procenjuju se na više od 70 miliona evra dok se vrednost komunalnog opremanja i davanja u zakup zemljišta na poklon bez naknada stranim kompanijama procenjuje na oko 2,5 miliona evra", ukazuje Milan Ranđelović, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u kabinetu gradonačelnika.

JURA

Površina datog zemljišta - 41.011 kvadrata Investicija u objekat - 7 miliona evra Prosek bruto zarada 90 odsto radnika - 30.000 dinara Prosek bruto zarada 10 odsto radnika - 60.000 dinara Početak izgradnje fabrike avgust 2010. Početak proizvodnje - sredina 2011. godine

U ove dve nove fabrike otvoriće se blizu 1.900 radnih mesta. "Jura", koja ima već fabriku u Rači, investiraće u Niš 15 miliona, a italijanska kompanija "Dajtek", koja proizvodi fluide za autoindustriju, 12 miliona evra.

U pomenutom elaboratu se puniji za 2,86 miliona evra na ime poreza za zarade, prenosa apsolutnih prava, imovinu i naknade za korišćenje građevinskog zemljišta.

Očekuje se da prihodi od "Dajteka" po ovim osnovama, budu preko 900.000 evra. Javna i komunalna preduzeća u Nišu bi u istom periodu od ove dve inostrane kompanije prihodovala sa oko 1,4 miliona evra.

DAJTEK

Površina datog zemljišta - 25.828 kvadrata Investicija u objekat - 4,2 miliona evra Prosek bruto zarada 320 radnika - 30.000 dinara Prosek bruto zarada 180 radnika - 60.000 dinara Početak izgradnje fabrike septembar 2010. Početak proizvodnje - sredina 2011. godine

"Upošljavanjem 1.500 trenutno nezaposlenih u fabrici "Jure" ostvario bi se prihod od od najmanje četiri miliona evra godišnje, koji će biti u najvećoj meri biti potrošen u Nišu", navadi se u detaljnoj analizi usvojenog elaborata.

U fabrici "Dajteka" planirani godišnji prihod od plata 400 radnika procenjuje se na najmanje 1,2 miliona evra. Znači ukupno bi Niš, samo od isplaćenih zarada godišnje bio u plusu za 5,2 milona evra.

U elaboratu se zaključuje i da je na osnovu analize očekivanih troškova, koristi od realizacije projekta kao i socijalanog efekta, realizacija investicije kompanija "Jura" i "Dajtek" opravdavaju davanje zemljišta u Donjem Međurovu bez nadoknade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.