Počela vežba „Medkjur”

Izvor: Politika, 02.Sep.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela vežba „Medkjur”

Vojske država članica Partnerstva za mir u Nišu uvežbavaju saniranje posledica masovnih nesreća

Niš – Međunarodna vojnomedicinska vežba pod nazivom „Medkjur” (MEDCEUR), koja će trajati do 13. septembra, započela je juče u niškoj Kasarni „Knjaz Miloš”. Vežbu organizuju Srbija i Evropska komanda oružanih snaga SAD u sklopu programa Partnerstva za mir. Na svečanosti povodom otvaranja državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vesić je rekao da, za razliku od većine vojnih vežbi, u kojima preovlađuje upotreba oružja i drugih borbenih sredstava, „Medkjur” predstavlja manifestaciju humanitarnog karaktera u kojoj vojni medicinski timovi uvežbavaju spasavanje unesrećenih u prirodnim katastrofama i uspešno delovanje u masovnim nesrećama.

Medicinski timovi Vojske Srbije, koja u ulozi domaćina prvi put organizuje jednu ovakvu vežbu, već su učestvovali prethodnih godina na međunarodnim vežbama u Moldaviji i Hrvatskoj i pokazali su izuzetne sposobnosti i rezultate na planu podrške civilnim vlastima u borbi i u saniranju elementarnih nesreća i katastrofa.

Kako je juče rečeno, tokom prve sedmice ovogodišnje vežbe za učesnike i predstavnike civilnih organizacija biće organizovana predavanja i kursevi iz oblasti toksikologije, plastične i vaskularne hirurgije, traumatologije i neuropsihijatrije. Prvi put će biti realizovan i kurs civilno-vojne saradnje. Posle toga, od 8. do 13. septembra, biće održane praktične vežbe na više lokacija na niškom aerodromu i u kasarnama u Nišu tokom kojih će dominirati angažovanje sanitetskih i medicinskih kapaciteta u podršci snagama sistema bezbednosti u kriznim situacijama.

Na međunarodnoj vežbi „Medkjur” u Nišu, kojom će rukovoditi kodirektori pukovnik Timoti Braun, iz Evropske komande SAD, i potpukovnik Goran Desančić, iz generalštaba Vojske Srbije, pored vojnomedicinskih ekipa Srbije i SAD učestvuju predstavnici Azerbejdžana, Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Gruzije, Jermenije, Hrvatske, Moldavije, Norveške, Nemačke i Ukrajine.

T. Todorović

[objavljeno: 03/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.