Planinari iz Srbije i Albanije osvojili vrhove planine Đalice

Izvor: RadioCity.rs, 07.Okt.2020, 14:28

Planinari iz Srbije i Albanije osvojili vrhove planine Đalice

 Već peti put zaredom organizujemo akciju u Albaniji. Ideja se rodila kada smo obilazili planinu Kroju iznad istoimenog grada, nakon graničnog prelaska Morina ugledali smo prelepu gromadu od planine iznad gradića Kukeš sa istočne strane. Uspon je izgledao gotovo nemoguć  jer je tlo jako stenovito, a planina visoka skoro 2.500m nadmorske visine, kaže Marko Milošević licencirani vodič i član Planinskog kluba Mosor.
Akciju planinara je dodatno otežao vetar orkanske >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << jačine kao i nepristupačni put koji je uslovio promenu početne tačke uspona. Zbog nepristupačnog puta morali smo da krenemo od znatno niže polazne tačke uspona sa visinskom razlikom od 1600 m nadmorske  visine. Bilo je naporno, ispod samog vrha smo se kretali otežano, napravimo par koraka, pa zastanemo zbog vetra koji je duvao jačinom 70 do 80 km/h, ali smo savladali vrh Đalice i postavili zastavu obe zemlje, priča Milošević.
One koji žele da se oprobaju u ovom sportu savetuje da prouče stazu kojoj žele da idu, sam teren a pre svega procene svoju fizičku spremnost i izdrživost. Avanturistički duh i sklonost ka izazovima su  prednost, kaže naš sagovornik, ali je potrebna stalna vežba i dobra kondicija da bi se savladali nepristupačni vrhovi. Volim da organizujem akcije u predelima kojima niko ranije nije kročio, priča Milošević i dodaje da su vrhovi Karpata izazov kome teži. 
Naredna akcija planinarskog kluba Mosor održaće se u nedelju 11. oktobra, a u planu je osvajanje vrha Stare planine u Bugarskoj u blizini grada Svođe  Akcija je sadržajna, srednje zahtevna i etapna, te se planinari mogu odlučiti za samo jednu etapu, ili za celu stazu 20 km. dugu. Predeo je jako lep, ima dosta litica, pećina, vodopada, vrhova, proplanaka i u skladu sa tim će biti iodređene i etape, te svako od učesnika može odlučiti za epapu do koje želi da se penje, kaže Milošević.  Planinari koji žele da se priključe akciji od opreme moraju posedovati ranac sa hranom i najmanje 2 l vode, slojevitu odeću, gojzerice i treking patike.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.