Pirotska bolnica i afera nediplomirani psiholog: Uprkos sudskoj odluci, direktor opet zaposlio bratanicu svoje supruge

Izvor: JužneVesti.com, 30.Jun.2023, 10:25

Pirotska bolnica i afera "nediplomirani psiholog": Uprkos sudskoj odluci, direktor opet zaposlio bratanicu svoje supruge

Konkurs iz maja 2021. godine kojim je u pirotskoj Opštoj bolnici na radno mesto psihologa na odeljenju psihijatrije primljena kandidatkinja koja je završila osnovne studije pedagogije i master iz psihologije, poništio je Osnovni sud u Pirotu, a potvrdio i Apelacioni u Nišu presudom iz aprila ove godine. Kada se očekivalo da direktor Bolnice Goran Petrović izabere nekog od preostalih 15 kandidata, on je sredinom maja učinio nešto drugo - opet je u radni odnos primio istu kandidatkinju Andreu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Pančić, inače bratanicu svoje žene.

Niški Apelacioni sud je presudom iz aprila 2023. godine potvrdio ono što je nakon tužbe jedne od kandidata doneo i pirotski Osnovni sud u septembru 2022. godine - da se poništi konkurs jer je utvrđeno da je nezakonit.

Usvaja se tužbeni zahtev tužilje...prema tuženom Opštoj bolnici iz Pirota, te se poništava Odluka direktora Opšte bolnice o izboru kandidata br. 03 - 1007/R od 20. 5. 2012. kao nezakonita, što je tuženi dužan da prizna i trpi - stoji u presudi.

U dokaznom postupku Sud je potvrdio ono o čemu su i Južne vesti pisale 2021. godine - da je primljena kandidatkinja završila master psihologije, ali da je osnovne studije završila na departmanu za pedagogiju, što je, prema Društvu psihologa Srbije, nije obrazovanje koje je potrebno da bi se radilo sa psihijatrijskim pacijentima.

Sud je od Filozofskog fakulteta u Nišu, gde je primljena kandidatkinja studirala, tražio razjašnjenje kvalitativnih razlika između zvanja koja se stiču na osnovnim studijama psihologije u odnosu na to kada jedna osoba završi master studije psihologije, a da prethodno nije završila osnovne studije psihologije. Apelacioni sud potvrdio presudu; foto: skrinšot

Tako su u istom navedeni ispiti koji se polažu na osnovnim studijama pedagogije, kao i na osnovnim akademskim studijama psihologije, te da je izveden zaključak da se psihološkom delatnošću ne može baviti lice koje je završilo samo master studije psihologije - stoji u presudi.

Filozofski fakultet je razjasnio i da se tokom studija psihologije neophodno znanje i veštine za obavljanje psihološke delatnosti stiču upravo na osnovnim studijama i da se nijedan predmet koji osposobljavaju studenta za rad u zdravststvenim ustanovama ne izučava na osnovim studijama pedagogije, koje je primljena kandidatkinja završila.

Tumačenje je tražio i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja od predsednice Izvršnog odbora Društva psihologa Srbije, gde je zaključeno da osoba koja završi master studije psihologije, nakon završenih osnovnih studija iz drugih oblasti, ne ispunjava uslove za nastavnika psihologije ili stručnog saradnika - školskog psihologa.

A primljena kandidatkinja je radila na odeljenju za psihijatriju, sa psihijatrijskim pacijentima.

Prema mišljenju suda, primljeni kandidat Andrea Pančić nije ispunjavala jedan od uslova raspisanog javnog oglasa u pogledu stručne spreme... - stoji u presudi koju je potvrdila i Apelacija.

Na svom svedočenju u toku postupka, direktor Opšte bolnice Goran Petrović, koji je imao diskrediciono pravo o izboru kandidata, priznao je da Andreu Pančić lično poznaje i da je to bratanica njegove supruge.

Nakon presude iz aprila ove godine, kako se vidi u radnim listama sa odeljenja psihijatrije pirotske Bolnice u koje su Južne vesti imale uvid, Pančičeva nije dobila otkaz, već je bila na godišnjem odmoru i bolovanju.

Kako jeSud poništio izbor kandidata, direktor je morao da napravi novi izbor od 16 prijavljenih kandidata, a njegov diskrecioni izbor, rešenjem od 17. maja, ponovo je pao na istu kandidatkinju Anreu Pančić, za koju je Sud utvrdio da ne može da se primi u radni odnos jer nema potrebne kompetencije i obrazovanje.

Nina Umićević, spec. med. psihologije i predsednica Sekcije psihologa zaposlenih u zdravstvu, kaže za Južne vesti da je sudskom presudom je utvrđeno da je direktor protivzakonito postupio i ukazuje na nekoliko stvari iz presude koje jasno objašnjavaju da pedagog ne može da obavlja radne poslove i zadatke psihologa. Ponovo izabrao bratanicu supruge; foto: skrinšot

Pedagog nema stručnu spremu koja se zahteva za prijem u radni odnos psihologa. Potom, psiholoskom delatnošću se ne može baviti lice koje je završilo samo master studije psihologije. Pedagog nema neophodna znanja i veštine koje se stiču na osnovnim studijama psihologije i nijedan od predmeta koji osposobljavaju studenta za rad u zdravstvenoj ustanovi ne izučava se na osnovnim studijama pedagogije - kaže Umićevićeva.

Objašnjava da njena profesionalna i lična etika nalaže da ukaže na zloupotrebu njene struke i Zakona o psiholoskoj delatnosti, kao i na činjenicu da pogrešno donete kliničke odluke mogu izazvati brojne negativne posledice, prevashodno po pacijente, a zatim i po ceo zdravstveni i socijalni sistem, jer nepotrebno troše resurse.

Psihološke testove mogu primenjivati, ocenjivati i interpretirati isključivo diplomirani psiholozi, koji su završili propisanu formalnu edukaciju za njihovu primenu i interpretaciju. Psihološki testovi se kupuju isključivo u Društvu psihologa Srbije i mogu ih kupiti isključivo psiholozi koji su obavezni da tom prilikom pruže na uvid diplomu sa osnovnih studija psihologije. Testovne rezultate može interpretirati isključivo psiholog, jer poseduje specifična znanja o tome šta taj test meri (teorijske postavke koje su u njegovoj osnovi), kao i šira teorijska i metodoloska znanja koja se stiču na osnovnim studijama psihologije - kaže psihološkinja.

Takođe, naglašava i da specijalizaciju iz medicinske psihologije, a koja je jedan od imperativa rada na kliničkim odeljenjima, može da upiše isključivo psiholog sa završenim osnovnim studijama psihologije.

Po njoj, a kao i što je Sud utvrdio, osoba koja je stekla master bez osnovnih studija psihologije nema navedene kompetencije i ne može obavljati posao psihologa.

Navešćemo kao primer da zvanje master psihologa može dobiti i neko ko je zavrsio osnovne studije iz ekonomije - to situaciju dovodi do apsurda, jer bi po ovom kriterijumu i on mogao biti primljen u bolnicu na mesto psihologa i donositi važne odluke u psihodijagnostickom procesu. Zamislite da ste u situaciji da neko od vaših dobije pogrešnu dijagnozu, a kasnije možda i pogrešnu terapiju zbog upošljavanja nestručnog kadra, da vam takav kadar određuje radnu, poslovnu ili roditeljsku sposobnost - kaže Umićevićeva.

Ona podseća da je društvo u poslednjih nekoliko meseci suočeno sa nemerljivim tragedijama i patnjama ljudi i da je važno, posebno u takvim trenucima, da psiholozi odgovorno i etično obavljaju njihovu humanističku delatnost.

Apelujemo na savest i empatiju pri obavljanju posla, jer svaka priučenost ili nestručnost može dovesti do ugrožavanja psihofizičkog zdravlja svih nas - kaže ona.

Podsetimo, nakon konkursa od 7. maja 2021. godine na koji je Pančićeva primljena, u junu iste godine je raspisan još jedan konkurs za mesto psihologa (za zamenu) na koji je primljem psiholog koji je samo mesec dana ranije otišao u penziju, a na čije je mesto došla Pančićeva.

Kako su Južne vesti pisale, to je učinjeno kako bi Pančićeva imala mentora u svom radu, jer su i u pirotskoj Bolnici bili svesni da nema potrebne kompetencije za radno mesto za koje je primljena.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.