“Pirot živnuo, a istočni krak Koridora 10 će tek doneti mnogo građanima”

Izvor: JužneVesti.com, 18.Jul.2019, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Pirot živnuo, a istočni krak Koridora 10 će tek doneti mnogo građanima”

Auto-put će doneti bolji kvalitet života za svakog građanina u Pirotskom okrugu, kaže potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, a njegovi efekti, iako deonica od Niša do granice sa Bugarskom još uvek nije puštena u saobraćaj, već se vide u Pirotu i ostalim opštinama okruga.

Ona kaže da pozitivni efekti počinju onog trenutka kada se najavljuje izgradnja auto-puta i kada investitori počinju dugoročno da razmišljaju, a završetak izgradnje donosi najviše svim građanima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Koliko se ljudi zaposli kada krene gradnja? A kada se završi, tu je lakše povezivanje, tu su tranzitni prihodi, nove investicije i nova radna mesta - kaže Mihajlovićeva.

Ona je navela primer Pirota, kao centra okruga, koji je po njenim rečima “živnuo od kako se krenulo sa gradnjom istočnog kraka”.

Sam Pirot, ali i ostale opštine izgledaju potpuno drugačije poslednjih godina. Vidi se po velikim investicijama ili po Slobodnoj zoni. Koridor će svakom građaninu u ovom okrugu doneti novi kvalitet života, kada imamo auto-put sve je drugo mnogo jednostavnije - kaže Mihajlovićeva.

Najveći deo radova na istočnom kraku finansiran je kreditom Evropske investicione banke od 265 miliona evra, a regionalna direktorka ove banke Dubravka Negre kaže da je u pitanju veoma povoljan kredit. Još uvek se sređuju 2 kosine; foto: Lj. F.

Mi finansiramo radove na 52 km auto-puta. To je najpovoljniji kredit, rok otplate je 30 godina, a kamata je 1,6%. Novac smo isplaćivali kako su napredovali radovi, a poslednja tranša je bila krajem prošle godine - kaže Negre.

Ona je dodala da je banka upoznata sa svim problemima koji su se dešavali, ali koji se i dalje dešavaju u izgradnji.

Znali smo da je teren težak, znamo da je bilo problema, ali smo imali poverenja u naše partnere, pre svega u preduzeće Koridori Srbije. Bitno je da izvučemo svi pouke, a to znanje će ostati u Koridorima koje će moći da koriste u narednim projektima - kaže Negre.

Podsetimo, ministarka Mihajlović obećala je sređivanje puteva u Pirotskom okrugu, svoj kabinet preselila je u kamp u Beloj Palanci, a završetak radova istočnog kraka Koridora 10 najavila je za početak jeseni.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

MILION TONA ASFALTA, 1.000 RADNIKA, 87 MOSTOVA i 86,9 KILOMETARA AUTOPUTA Istočni krak do Bugarske od pola milijarde evra samo što nije završen

Izvor: Blic, 19.Jul.2019, 07:02

Istočni krak Koridora 10 koji bi najesen trebalo u potpunosti da bude otvoren za saobraćaj, nije izgrađen ni iznad ni ispod proseka već od Proseka, mesta kod Niša, pa sve do granice sa Bugarskom. Ni cena radova nije prosečna već ukupna i iznosi skoro pola milijarde evra. Takođe, ni ostale brojke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.