Peticijom protiv bulevara Šabana Bajramovića

Izvor: Politika, 30.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticijom protiv bulevara Šabana Bajramovića

Inicijatori sa niške Trošarine, gde je Južni bulevar trebalo da bude preimenovan, do sada prikupili 155 potpisa

Niš – Juče je, uz veliko iznenađenje većine Nišlija, bio zakazan protest građana u niškom naselju Trošarina, koji su odlučili da ne dozvole da se Južnom bulevaru, gde oni inače žive i imaju svoje porodične objekte, promeni ime, a saobraćajnica dobije naziv po Šabanu Bajramoviću, poznatom estradnom umetniku, „kralju” romske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << muzike i vrsnom džezisti i bluzisti, koji je preminuo juna prošle godine. Kada su se novinari i brojni zainteresovani, međutim, oko podneva našli na početku Južnog bulevara iz pravca centra grada prema Elektronskoj industriji, umesto „velike grupe građana”, kako je najavljeno, zatekli su samo nekolicinu njih. Među njima bio je i Srđan Ognjanović, mladić od oko tridesetak godina.

– Nije u pitanju protest, već prikupljanje potpisa stanovnika ovog dela Niša i onih koji stanuju baš u Južnom bulevaru, za peticiju koju ćemo uputiti nadležnim gradskim i skupštinskim organima, koji odlučuju o nazivima ulica i bulevara. Do sada je peticiju potpisalo 155 naših komšija i mi ćemo je ovih dana predati službama gradske uprave Niš.

Podelio je svima Ognjanović papir sa tekstom peticije u kojoj, pored ostalog, piše da građani ovog dela Niša ne žele da se menja ime njihovog Južnog bulevara, koji to ime nosi još od 1960. godine.

– Nije reč ni o kakvom bulevaru, već o ulici od nekih 500 metara, koja je u stvari „slepa”, nikud ne vodi, ide pored pruge od rampe na Trošarini i završava se kod ograde EI i slabo je prometna. Ako je grad zaista iskreno hteo da se oduži velikanu romske muzike, onda je, po našem mišljenju, trebalo da uzme u obzir neku prometniju ulicu bližu centru Niša, gde se nalaze kafane u kojima je Šaban pevao. Tada bi efekat bio veći, jer bi posetioci Niša, turisti i prolaznici mogli da vide ulicu sa Šabanovim imenom. A tada bi i imala svrhu i ideja o podizanju spomen-obeležja umetniku na lepšem i vidljivijem, upadljivijem mestu – kaže Ognjanović.

Dopis s potpisima građana, na čijem kraju se ističe „da ima za cilj da komisija preispita svoju odluku u tehničkom smislu, a nije protiv da se Šabanu Bajramoviću ulica dodeli”, biće upućen Komisiji za promenu naziva ulica i trgova u Nišu, koja je 18. marta ove godine i zvanično odlučila da Južni bulevar preimenuje u ulicu Šabana Bajramovića.

Da, ipak, građani Trošarine nisu mislili samo na ono što je u dopisu navedeno, rekao nam je Bojan Stamenović, takođe potpisnik peticije.

– Promena naziva izazvaće samo nove troškove za sve nas, počev od promene adrese u ličnim ispravama – ličnim kartama i pasošima, kao i izmene u dokumentima koje imamo za sagrađene ili kuće u izgradnji, poput dozvola i odobrenja za gradnju, što, u krajnjem, opet mi sami treba da platimo.

Za razliku od pre petnaestak dana kada samo razgovarali sa stanovnicima Trošarine i kada su uglavnom svi pozdravljali odluku da baš Južni bulevar bude preimenovan u ulicu Šabana Bajramovića, jer je poznati umetnik na samo nekoliko stotina metara udaljenosti živeo sa porodicom u maloj kući, sada se situacija promenila. Da li je, međutim, zaista reč o „loše izabranoj lokaciji”, ili peticija, kako se nezvanično može čuti, ima pozadinu koja baš i ne služi na čast Nišu?

Toma Todorović

[objavljeno: 31/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.