Peti dan potrage za utopljenom Piroćankom i dalje bez rezultata

Izvor: JužneVesti.com, 26.Feb.2021, 16:43

Peti dan potrage za utopljenom Piroćankom i dalje bez rezultata

Više od 100 sati traje potraga za 17-godišnjakinjom iz Pirota koja je u ponedeljak, 22. februara, upala u Nišavu i od tada joj se gubi trag. Dok potraga za njenim telom i dalje traje, sve je veći broj njenih sugrađana koji indirektnog krivca nalaze u Hidroelektrani "Pirot" koja ispuštanjem vode povećavanja nivo Nišave kroz Pirot, što se tog dana i dogodilo.

Policija i spasioci 5. dan tragaju za maloletnom A. M. iz pirotskog sela Petrovac, a kako su zvanično rekli u policiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ona se, šetajući kejom, okliznula, završila u vodi, odakle nije uspela da se izvuče.

Rezultata i dalje nema, a nakon pokretanja peticije "Za našu decu - da Nišava ne bude ubica", u kojoj od Gradske uprave traže da Hidroelektrana "Pirot" reguliše svoj rad, sve je veći broj Piroćanaca koji u ispuštanju vode u Nišavu vide problem.

Jedan od njih je Nebojša Ilić iz Temske, dugogodišnji borac za staroplaniske reke, koji je više puta govorio i o radu HE "Pirot".

U ovim danima tuge, kada je izgubljen jedan mladi život, teško mi je da govorim o nesreći koja nas je zadesila. HE "Pirot" je vršna elektrana, projektovana da u toku dana radi najviše 4 do 5 sati, pri čemu se deo vode od 8 m³/s ispušta u Nišavu, a najveći deo vode akumulira u kompenzacioni bazen i preostalih 20 sati ispušta u Nišavu kontinuirano. Jednostavno, iz HE "Pirot" u Nišavu ne bi smelo da se pusti više od 8m³/s - kaže Ilić.

Dodaje da se taj režim rada ne poštuje, a o ovome je već govorio na skupovima o zaštiti reka, kao i na tribini o klimatskim promenama u Pirotu, sa čime je upoznat i bivši ministar Goran Trivan.

To nije krivica radnika HE "Pirot", već nalogom dispečerskog centra EPS-a, Hidroelektrana radi danima kao protočna elektrana sa ispuštanjem celokupne količine od 40 m³/s. Zbog profita EPS-a remeti se tok Nišave i ugrožava sigurnost građana. U vreme prirodno velikih voda,(kiša, topljenje snega), najčešče nema naroda pored reke. Kada je vreme lepo narod se razmili, deca se igraju, reka Nišava sa dotokom od 40 m³/s hladne vode iz elektrane predstavlja opasnost. Da je u trenutku pada devojčice poštovan režim rada HE "Pirot", šanse za spasavanje bile bi veće - smatra Ilić.

Podsetimo, policiji je u ponedeljak, oko 14 sati prijavljeno da je mlađa ženska osoba upala u korito reke Nišave i od tada se za njom traga.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

JOŠ TRAJE POTRAGA ZA TELOM SREDNJOŠKOLKE U PIROTU: Ronioci šesti dan pretražuju korito Nišave

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2021, 12:55

Nesrećna devojka se okliznula u ponedeljak i upala u Nišavu..Potraga za telom srednjoškolke iz Pirota A. M, koja se u ponedeljak oko 14 sati nesrećnim slučajem okliznula i upala u Nišavu kod Železničkog mosta, ne prestaje već šesti dan...Spasioci i policija, ali i žandarmerija tragali su i...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.