Pedagog: Ne forsirati decu da uče da pišu i čitaju pred polazak u školu

Izvor: JužneVesti.com, 01.Sep.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pedagog: Ne forsirati decu da uče da pišu i čitaju pred polazak u školu

Pred polazak školaraca u prvi razred roditelji često imaju dileme: da li dete treba prethodno da nauči da čita i piše, kako će se snaći ako druga deca znaju, a ono ne i mnoge druge. Iz straha da dete neće sve postići ukoliko sa učenjem ne krene ranije, mnogi roditelji stvaraju pritisak budućim školarcima. Pedagozi savetuju da ovako ne treba postupati sa budućim đacima.

Tako je Mirjana iz Niša svoje dete pripremala za polazak u školu ovog septembra, pa ga je učila >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da čita i piše.

Priprema deteta je vrlo važna, jer će mu to olakšati da pođe i uklopi se u novu sredinu - smatra ova mama.

Gordana Savićević Jovanović, koja radi kao pedagog u Osnovnoj školi "Sveti Sava", smatra da dete nikako ne treba forsirati da nauči da čita i piše pre nego što pođe u školu. Roditelji mu mogu ponuditi knjigu, ali ukoliko ne pokaže interesovanje, dete ne treba forsirati, jer će stvoriti kontra efekat. Pedagog i učiteljica se slažu da su deca dobro spremna posle predškolske nastave; Foto: T. R.

Dobro je znati da većina dece savlada ove zadatke tokom prvog polugodišta i da se razlike u stepenu usvojenosti znanja polako izjednačavaju. Ponekad je mnogo veći problem kada dete stečene veštine nauči nepravilno pa je potreban veliki napor da se pogrešno usvojeno i ispravi. Mnogo je važnije da je dete fizički, socijalno, emocionalno, intelektualno i govorno dovoljno zrelo za školsko postignuće, da je prisutna motivacija za učenje i da su u skladu sa tim kod deteta razvijeni radoznalost i interesovanje za učenje i pozitivan stav prema školi - kaže Savićević Jovanović.

Polazak u prvi razred je, dodaje, jednako stresan i za roditelja i za dete. Roditelj treba pripremiti dete, ističe, tako što će mu objasniti da je polazak u školu nešto najlepše za svu decu - da će tamo steći nove drugare, puno toga naučiti i da je to jedan od najlepših perioda u životu. Nikako ne treba da stvara pritisak detetu ili da pokazuje zabrinutost, upozorava, jer će to samo negativno uticati na dete.

Takođe, poželjno bi bilo da kada dovedu dete na svečani prijem prvaka u školu budu prisutna oba roditelja, jer će mu na taj način pružiti podršku.

Deca danas polaze u prvi razred pripremljeniji nego ranijih godina. Ali najveći problem predstavlja motorika. Ranije su deca lakše savladavala tehniku čitanja i pisanja, jer su se više igrala, koristila klikere, kocke i razne druge didaktičke igre. Danas su deca više okrenuta telefonima, tabletima i tehnologiji, pa imaju više problema oko pisanja i čitanja. Priprema za polazak u školu se dobrim delom ostvaruje u predškolskim ustanovama, koji je i obavezan za sve buduće prvake - dodaje pedagog.

U periodu od devet meseci rada sa decom u predškolskom, pažnja je usmerena na: razvoj govora, pripremu za početno čitanje i pisanje, razvoj matematičkih pojmova, upoznavanje prirodne i društvene sredine, fizičko, likovno i muzičko vaspitanje.

I učiteljica Škole "Sveti Sava" smatra da su danas deca pripremljena za polazak u školu, ali se slaže i da roditelji previše brinu o tome kako će se mališani uklopiti u novu sredinu, kako će se snaći oko gradiva, da li će im se svideti učitelj ili učiteljica.

Deca se vrlo lako uklope u novu sredinu, i brzo sklapaju prijateljstva. Polazak u prvi razred za decu je jedan od najvećih događaja u njihovim životima, kako za decu tako i za roditelje. Danas su deca sasvim solidno pripremljena zahvaljujući predškolskim ustanovama i vrtićima, koji rade solidan program pripreme - smatra ova učiteljica.

Ona ističe i da je od svega najteže navići decu da sede 45 minuta koliko traje jedan čas, a često to bude i po cetiri i pet časova, što može biti vrlo stresno za njihovu kičmu. Učitelji uključuju neke vežbice istezanja u toku časa, ali po mišljenju ove učiteljice to je premalo.

Ono što je najbitnije je da svaki roditelj nauči svoje dete šta su, dodaje, tolerancija, ljubav prema prirodi, životinjama i drugarstvu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.