Patrijarh Porfirije: Suočeni smo sa mnogim modelima koji se nameću pod plaštom demokratije

Izvor: JužneVesti.com, 23.Apr.2021, 19:38

Patrijarh Porfirije: Suočeni smo sa mnogim modelima koji se nameću pod plaštom demokratije

Bez Niša ne bi bilo ni današnjeg kulturnog sveta, rekao je patrijarh Porfirije u Sabornoj crkvi, u prvoj poseti Nišu od izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve. Eparhija niška je među prvima koje je patrijarh posetio od izbora, a kako je najavljeno on će 24. aprila, na Lazarevu subotu, od 9 sati služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu.

Kako je ranije najavljeno iz Eparhije, patrijarh je u Saborni hram stigao u 16:30 sati, a nakon toga je održano kratko >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bogosluženje.

U svom obraćanju rekao je da mu je posebno drago što pred kraj posta dolazi u mesto gde je više od tri decenije stolovao episkop niški patrijarh Irinej, koji je više od 10 godina bio na čelu Srpske pravoslavne crkve.

Služiću ovde Svetu liturgiju, na dan koji je bio i slava patrijarha Irinija. Malo je reći koliko smo njegovom mudrošću poučavani i koliko njegov primer treba slediti - rako je patrijarh.

foto:Radio Pravoslavne Eparhije niške "Glas" Raduje ga i to, kako je rekao, što je u gradu iz koga je potekao koren, seme duhovnog i istinske slobode - seme koje se zove Konstantin Veliki.

Onaj koji je u najlepšem i najdubljem, najautentičnijem smislu te reči istinski demokrata, kakvim bi danas hteli mnogi da se predstave. Dovoljno je samo parafrazirati svetoga Konstantina koji kaže da svako ne samo da može, nego i mora da se moli Bogu na način kako mu odgovora i svako ima slobodu da bira svoj pogled na svet, svoj način života, da ne ugrožava način postojanja drugog čoveka - rekao je patrijarh.

Dodao je da smo danas suočeni sa mnogim modelima koji pokušavaju da se nametnu pod plaštom demokratije i slobode, a da oni zapravo najčešće u sebi nose ukidanje sistema vrednosti, naročito jevanđeljskog sistema vrednosti za koji se izborio sveti Konstantin.

Kako je moguće nazivati ih demokratskim ako su dijametralno suprotni onome što je početak demokratije. Bez Niša ne bi bilo ni današnjeg kulturnog sveta, svet bi sasvim sigurno drugačije izgledao - dodao je patrijarh.

Nešto kasnije, u zgradi Svetosavskog doma patrijarh je otvorio Muzej crkvenih starina Eparhije niške, u kome će od sada biti izložena i arhijerejska odežda patrijarha Irineja, kao i druge lične stvari koje je patrijarh Porfirije darivao muzeju.

U muzeju će od sada biti izloženi predmeti od velikog duhovnog značaja koji u modernoj istoriji naše Eparhije nisu bili dostupni javnosti. Izloženi predmeti vode posmatrače kroz vekove slavne istorije nakada Mitropolije, a danas Episkopije niške, Teško je pobrojati sve vredne artefakte, ali svakako treba izdvojiti kolekciju starih i retkih knjiga, od kojih najstarija datira iz 1592. Godine. Reč je o bogoslužbenoj knjizi “Opšti Minaj za maj” - navode iz Eparhije niške.

U muzejskom prostoru će biti izloženi i pokloni kojima je ruski car Nikolaj II Aleksandrovič darivao niški katedralni hram, kao i dve umetničke slike jednog od najpoznatijih srpskih slikara realizma Đorđa Krstića - Portret kralja Milana (1902. godina) i Smrt kneza Lazara, kao i jedno delo Stevana Todorovića, koji spada u najplodnije srpske slikare romantičare - Portret Svetitelja iz 1880. Godine.

Muzej se priprema od 2018. godine, a svi predmeti, koji su izloženi, prošli su adekvatne tretmane i stvoreni su uslovi za bolje čuvanje muzejskih predmeta koje Eparhija niška ima, pojašnjavaju iz crkve.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.