„Parking“ tvrdi da pauk ne nosi   samo vozila „stranaca“

Izvor: Blic, 06.Mar.2010, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Parking“ tvrdi da pauk ne nosi samo vozila „stranaca“

Kikinda - U preduzeću „Parking sistem i garaže“ negiraju tvrdnje Udruženja potrošača da njihovi radnici diskriminišu vozače koji nisu iz Kikinde i vozila „stranaca“ odnose paukom. Sličnog su mišljenja i predstavnici lokalne samouprave, koji tvrde da radnici parkinga od vozača koji prekorače vreme parkiranja ne traže da plate doplatu, već im vozila uklanjaju paukom.

U „Parking sistemu" tvrde da ne krše Zakon o zaštiti potrošača, jer se odnošenjem automobila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štite savesni vozači, koji uredno plaćaju usluge, a takvih je 99 odsto. U protekle tri godine, koliko ova beogradska firma posluje u Kikindi, sudski postupak je vođen sa 32 vozača, ali je samo jedan od njih dobio spor. I taj još nije okončan.

- Pravilnikom o radu predviđeno je da paukom odnosimo „strance", koji nisu platili parking i to je na snazi već tri godine. Udruženje potrošača se okrenulo protiv nas pre godinu dana, nakon što je pauk odneo automobil nekom iz tog udruženja - kaže Dejan Simić, vlasnik „Parking sistem i garaže".

Dvadeset četiri radnika ove firme u Kikindi dnevno prodaju oko 1.000 parking i 20 doplatnih karata. Simić kaže da čak 99 odsto vozača nema primedbi na njihov rad, a polovina vozača odmah plati kazne za nepravilno parkiranje.

- U februaru je pauk prosečno imao 1,5 intervencija dnevno. To praktično znači da 99 odsto vozača nema problema sa našom firmom, a samo oko jedan odsto građana izbegava plaćanje parkinga - kaže Simić.

Komentarišući zaključak sa Opštinskog veća Kikinde da „Parking sistem" hitno mora da uskladi pravilnik o uklanjanju nepropisno parkiranih vozila sa Zakonom o zaštiti potrošača, Dejan Simić kaže da se sporna odredba više neće primenjivati. To nije potrebno jer Zakon o bezbednosti saobraćaja predviđa stavljanje lisica na vozilo kojim je napravljen prekršaj.

Posle izjave Kikinđanina Aleksandra Koraća, predsednika lokalnog Udruženja potrošača, da je dobio privatni sudski spor protiv „Parkinga sistema", jer mu je uklonjen automobil bosanskih registarskih oznaka, Simić kaže da spor još nije okončan.

Stranački funkcioner?

Dejan Simić demantuje tvrdnje kritičara rada njegove firme da je visoki funkcioner DS, pa zbog toga opština ne može da utiče na njeno poslovanje.

- Nisam funkcioner nijedne stranke, nikada nisam bio na državnim funkcijama, ne bavim se politikom i glasam za koga hoću. A šta i da jesam funkcioner? Da li bih imao pravo da radim? Zakon o konfliktu interesa jasno navodi ograničenja vezana za obavljanje posla - kaže Simić.

- Tražili smo utvrđivanje zakonitosti odluke suda u Zrenjaninu, po tužbi Aleksandra Koraća. Smatramo da ustavnost nekog akta može utvrđivati isključivo Ustavni sud Srbije, a nikako sud u Zrenjaninu. Takvu grešku ne bi počinio ni student prve godine prava - kaže Dejan Simić.

Ovaj beogradski advokat poručuje Aleksandru Koraću da nije preregistrovao vozilo sa BiH tablicama. Tako je izbegao da državi plati carinu i porez.

Simić se ne slaže sa tvrdnjama da su predstavnici Opštine sa „Parking sistemom" sklopili loš sporazum, jer gradu pripada samo 10 odsto prihoda.

- U februaru je profit firme u Kikindi bio 2.550 evra, što godišnje zaradi prosečan advokat u Beogradu. U Beogradu imam advokatsku kancelariju u kojoj radi 20 ljudi i mislim da nisam prosečan. Posao u Kikindi dobili smo na tenderu, kao najbolji ponuđač, a dokumentaciju su podigle još tri kompanije. Ponudili smo pet odsto od svake prodate parking karte, a opština je tražila 10 odsto i mi smo to prihvatili - tvrdi Simić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.