Palilulci obnovili poslednji teferič

Izvor: Blic, 01.Okt.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palilulci obnovili poslednji teferič

Poslednji niški teferič na Palilulskoj rampi ponovo je zasijao pravim sjajem jer ne samo da su postavljene nove klupe i popločane staze već je izgrađen i takozvani vejnik ili letnjikovac i česma u obliku bureta, koju su stare Nišlije priželjkivale gotovo pola veka.



Nekada je Niš imao tri takva mesta za okupljanje, od kojih je ostao samo palilulski na čijem je otvaranju juče bilo preko sto građana. Na buretu, na kome piše „za stara vremena" juče je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << umesto vode poteklo vino. Posle zdravice predsednika opština Medijana i Palilula, Dragoslava Ćirkovića i Igora Novakovića, renoviran teferič je otvoren. Na ovom mestu se svakodnevno, tokom čitavog dana, okupi više stotina Nišlija. Inicijatori ove akcije su odbornik u Skupštini grada Niša, Bratislav Vučković i „Blic", a finansijsku podršku i operativni deo posla pripao je opštinama Medijana i Palilula.

- Teferič u Paliluli je jedno od poslednjih mesta gde živi duh starog Niša i u stvari ta simbolika čini ovo mesto velikim. Zahvaljujući opštinama Medijana, Palilula i „Blicu" koji je od početka pratio akciju, moje mnogobrojne komšije i drugi građani Niša sada će imati svoje mesto za razgovor. Ovaj teferič datira od pre drugog svetskog rata jer je i tada i danas tu bila raskrsnica pa je bilo najzgodnije mesto za okupljanje - priča Vučković.

On objašnjava da je zanimljiva činjenica da se teferič teritorijalno nalazi u opštini Medijana, jer je granica pruga koja je na samo desetak metara od administrativnog početka Palilule. Meštani Palilule kažu da su česmu na ovom mestu generacije čekale, ali da nije mogla „da se izgradi zbog urbanističke papirologije". Starom Palilulcu Živojinu Isakoviću, poznatijem po nadimku Žika Čokalija, suze su pošle na oči dok je juče pričao o teferiču.

- Veoma je značajno što se na ovom mestu izgradila dugo očekivana česma. Od pre Drugog svetskog rata do sredine pedesetih godina na tom mestu se okupljao narod, ali ne samo da bi razgovarao nego da bi kupovao vodu. U vreme kada nije bilo gradskog vodovoda, postojale su samo javne česme pa su takozvane sakadžije donosile baš na tom mestu balone i kante s vodom koje su ovdašnje Nišlije kupovale. Tu su se šezdesetih godina i kasnije, okupljali i mladi, na ogradi pruge. Postojali su ovde sjajni pevači pa se sećam da je jedna od tadašnjih zanimacija bila da svi koji se prijave pevaju jednu istu pesmu, a žiri, sastavljen od svih okupljenih, odlučuje ko je najbolje otpevao. Kasnije smo pokojni Boža Mijalković, ja i mnogi Palilulci izdejstvovali da se tu naprave klupe jer je do tada, sedeo gde se ko snašao. Tako je bilo sve do danas kada počinje nova era našeg teferiča - priča Žika Čokalija.

On kaže da je letnjikovac napravljen još u toku ovog leta gde se ujutru i uveče „okuplja cela Palilula". Gordana Livada, većnik opštine Medijana, kaže da je ceo ovaj projekat koštao oko dva miliona dinara, a da će troškovi biti podeljeni sa opštinom Palilula. Ona kaže da je sada u planu da se napravi i jedan lepi sat, starinskog oblika na peronu pored pruge.

Bratislav Vučković kaže da je sledeća akcija komšija iz Palilule postavljanje spomenika nadomak teferiča Petru i Pavlu Mičiću, nekada poznatim fudbalerima Radničkog.

- Palilula je iznedrila mnogo dobrih fudbalera, a Peki i Paki su braća koji zaslužuju da se ovekoveče. Nema Palilulca koji se s tim nije složio - kaže Vučković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.