“Pad Arkone ili sumrak slovenskog paganizma” - promocija knjige u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 19.Apr.2023, 09:14

“Pad Arkone ili sumrak slovenskog paganizma” - promocija knjige u Nišu

Studija posvećena religioznom životu paganskih Slovena, Venda, kao i postojanju i nestanku zajednice zapadnih Slovena i grada-tvrđave Arkone, autora Rastka Kostića biće predstavljena u Nišu u četvrtak 20. aprila od 18 sati u svečanoj sali Univerzitetske bibilioteke "Nikola Tesla". Pored autora, niškoj publici obratiće se i istoričar i samostalni istraživač Goran Lazarević.

Kako su organizatori rekli do sada nije postojala studija, niti književno-istorijsko delo koje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je posvećeno temi pada Arkone u 12. veku, kao i rušenju i uništenju svih tamošnjih paganskih hramova.

Autor je boraveći u Kopenhagenu, posle nekoliko poseta Rujnu, dobio želju da o tim događajima, kao i o religioznom životu paganskih Slovena, Venda, objavi knjigu. Knjiga Rastka Kostića Pad Arkone ili sumrak slovenskog paganizma je najdetaljnija i najopsežnija studija o temi pada Arkone i sudbine slovenskog paganizma na Baltiku i Polablju - navode organizatori.

U knjizi su, prema rečima organizatora, obrađene teme iz lingvistike, mitologije, arheologije i genetike.

Pisao je kritičke komentare za danski dnevni list Politiken. Preveo je, osim Pada Arkone I i II i knjige O proricanju i o sinhronicitetu, Alhemija, Knjiga o Hamletu, Meso bogova, Ego i arhetip , Psihologija i religija – zapad i istok, Duh u čoveku, književnosti i umetnosti. Član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije. Živi i radi u Beogradu i Kopenhagenu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.