Ove godine manje indeksa za brucoše

Izvor: Politika, 30.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove godine manje indeksa za brucoše

Univerzitet u Beogradu predložio je 622 mesta manje nego lane, novosadski 415, kragujevački oko 1.000… – Zbog Univerzijade neće biti prijemnog u halama Beogradskog sajma

Upisne kvote koje su za ovu godinu predložili fakulteti u Srbiji uglavnom su nešto izmenjene u odnosu na prošlogodišnje, a na većini visokoškolskih ustanova biće manje mesta za akademce koji sami finansiraju školovanje. Osim Univerziteta u Nišu, ostalih šest državnih univerziteta dostavilo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ministarstvu prosvete svoje predloge upisnih kvota, koje treba da budu usvojene na nekoj od narednih sednica vlade, da bi postale i zvanične.

Univerzitet u Beogradu, prema predlogu fakulteta koji su u njegovom sastavu, trebalo bi da upiše ove godine ukupno 14.607 brucoša, u odnosu na prošlu godinu to je 126 studenata manje na budžetu i 496 manje onih koji sami plaćaju školovanje. Na Fakultetu političkih nauka predloženo je 115 indeksa manje za samofinansirajuće studente, ali je povećan broj budžetskih mesta – sa prošlogodišnjih 135 na 250. Manje mesta za brucoše predložili su i Matematički, ukupno 196 indeksa manje, i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, 140 mesta manje nego lane. Jedini fakultet koji je za sada predložio da upiše više studenata koji plaćaju školovanje jeste Filološki, gde je predloženo 250 indeksa više za samofinansirajuće.

Fakulteti u sastavu Univerziteta umetnosti predložili su da ove godine upišu ukupno 449 brucoša, 64 više nego prošle godine. Po tom predlogu, više indeksa biće na Fakultetu dramskih umetnosti, ukupno 108, Fakultetu primenjenih umetnosti, gde je povećan broj budžetskih studenata za 23 mesta, dok je predloženo da samofinansirajućih bude 76, umesto prošlogodišnjih 78.

Akademci koji se opredele za studije u Beogradu, polagaće na nekim od fakulteta prijemni ispit pod nešto izmenjenim uslovima nego lane zbog održavanja Univerzijade. U rektoratu objašnjavaju da za sada ne postoji odluka da se datumi prijemnih ispita bitno razlikuju od prošlogodišnjih i da će možda biti pomereni datumi prijavljivanja za polaganje prijemnog ispita. Izvesno je da fakulteti, kao Ekonomski, Elektrotehnički i Farmaceutski, koji su tradicionalno organizovali prijemni ispit u halama Beogradskog sajma, morati ove godine da organizuju ispit u salama svojih fakulteta ili na nekom drugom mestu.

– Hale koje smo tradicionalno iznajmljivali fakultetima za polaganje prijemnih ispita ove godine neće biti slobodne, jer su već zauzete zbog održavanja Univerzijade. Ukoliko Hala pet ne bude iznajmljena za Univerzijadu, moći ćemo da je ponudimo zainteresovanim fakultetima – kaže Anđelko Trpković, direktor Beogradskog sajma.

Predloženi broj budžetskih studenata za upis na neki od fakulteta Univerziteta u Novom Sadu manji je od prošlogodišnjeg za 415 mesta, odnosno ove godine predloženo je da bude upisano ukupno 8.273 brucoša. Upisne kvote ostale su iste kao prošlogodišnje jedino na Tehnološkom, Pravnom i Građevinskom fakultetu. Jedini fakulteti koji će ove godine primiti veći broj budžetskih studenata su Filozofski, gde će biti 33 mesta više, Medicinski gde će ih biti 67 i Fakultet tehničkih nauka gde je predloženo da se upisna kvota za budžetske studente poveća za 50 mesta. Svršeni srednjoškolci koji ne uspeju da osvoje dovoljan broj bodova za neko od mesta na budžetu, ove godine imaće manje šanse da se upišu kao samofinansirajući studenti budući da je taj broj, prema predlozima novosadskih fakulteta, smanjen za 558 mesta.

Na kragujevačkim fakultetima, prema predloženim upisnim kvotama, ove godine biće čak oko 1.000 mesta manje za samofinansirajuće brucoše, dok je ukupna upisna kvota za budžetske ostala ista kao i prošle godine. Ekonomski fakultet u Kragujevcu predložio je za ovu godinu 450 studenata manje, na Pravnom fakultetu biće podeljeno 245 indeksa manje samofinansirajućim studentima, a na Tehničkom, koji je povećao budžetsku kvotu za 10 mesta, predloženo je 160 mesta manje za samofinansirajuće akademce. Više studenata upisaće Filološko-umetnički fakultet, ukupno 76, Medicinski fakultet, 30 više na budžetu i Učiteljski 35 brucoša.

Na šest departmana i 20 studijskih programa Univerziteta u Novom Pazaru predloženo je da ove godine bude upisano 735 studenata, dok će na 10 fakulteta Univerziteta u Prištini biti upisano ukupno 1.865 akademaca, 1.086 manje nego lane.

J. Beoković

[objavljeno: 31/03/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ove godine manje brucoša

Izvor: B92, 31.Mar.2009, 02:37

Beograd -- Univerzitet u Beogradu predložio je 622 mesta manje za brucoše nego 2008, novosadski 415, kragujevački oko 1.000... Upisne kvote koje su za ovu godinu predložili fakulteti u Srbiji uglavnom su nešto izmenjene u odnosu na prošlogodišnje, a na većini visokoškolskih ustanova biće manje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.