Otvorena izložba u Nišu nastala uz pomoć veštačke inteligencije

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jun.2023, 08:46

Otvorena izložba u Nišu nastala uz pomoć veštačke inteligencije

Korišćenjem različitih tehnika veštačke inteligencije, profesor Vladimir Pavlović napravio je grafike, kojima sagledava svet oko sebe, a koje je objedinio izložbom Dijalozi sa veštačkom inteligencijom, koja će Nišlijama biti dostupna do ponedeljka, 10. jula u Naučno-tehnološkom parku.

Autor izložbe Vladimir Pavlović; foto: JV / N. Đ. Imajući u vidu da je cilj svake nove tehnologije da preuramljuje naš pogled na svet, kaže Vladimir Pavlović, cilj ove izložbe >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je da se kroz dijalog sa veštačkom inteligencijom ispitaju skrivene veze između nauke, umetnosti i tehnologija, zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Korišćenjem različitih alata karakterističnih za usku veštačku inteligenciju generisali smo vizuelne podatke koje smo tranformisali i od njih napravili skup grafika koje su zasnovane na dizajnu naslovnih stranica istaknutog međunarodnog, naučnog časopisa "Science of Sintering". Ovaj skup grafika potom je podeljen na 7 grupa koje reprezentuju način kako naš um formira znanje o svetu kroz procesuirane informacije, manipulaciju simbolima i konstrukciju narativa - rekao je Pavlović.

foto: JV / N. Đ. Šef katedre za matematiku i fiziku na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu Vladimir Pavlović rekao je da je svestan da ova oblast koja je tek u povoju već izaziva mnoge kontraverze koje se odnose na potencijalnu buduću interakciju između veštačke inteligencije i ljudi.

Dok jedni smatraju da je zadatak generalne veštačke inteligencije da objedini različite oblike uske veštačke inteligencije, drugi smatraju da bi generalna veštačka inteligencija trebalo da pomeri granice u smeru posthumanih odnosa zasnovanih na interackciji veštačke inteligencije i ljudske rase - rekao je Vladimir Pavlović.

foto: JV / N. Đ. Omogućujući primenu novih alata i tehnika za kreiranje i proučavanje umetnost, te profesor Pavlović očekuje da će u budućnosti uticati u još većoj meri nego danas.

Algoritmi veštačke inteligencije mogu kreirati kompleksan i jedinstven dizajn koji bi bilo teško ili nemoguće kreirati na drugi način. Takođe mogu se koristiti za pravljenje interaktivnih umetničkih instalacija koje odgovaraju na pokret ili neku drugu akciju publike, čime se povećava njihova uključenost u umetnički doživljaj - rekao je Vladimir.

Pavlović zaključuje da veštačka inteligencija može pomoći umetniku u stvaranju efektivnijeg i uticajnijeg umetničkog dela.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.