Otvoren konkurs za Takmičenje u besedništvu u PNG “Stevan Sremac”

Izvor: RadioCity.rs, 17.Okt.2016, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren konkurs za Takmičenje u besedništvu u PNG “Stevan Sremac”

Tamo gde nema žive reči – nema dijaloga, dakle tamo nema života. Ovo je na jednom od prethodnih takmičenja rekao uvaženi profesor Vojislav Jelić. 
On je uputio učesnicima nekoliko poruka i podsetio da se od davnina život odvijao uz živu reč, koja je značajna,  delatna i u mnogo drugih oblasti koje su tesno povezane sa besedništvom. To su u današnje vremei menadžment, komunikologija, kultura govora, i  uopšte  komunikacija svake vrste. Sve je to apsolutno zasnovano na >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << principima i teorijama antičke retorike. A ono što je takođe važno za retoriku jeste estetika. Ona je potrebna u smislu lepote iskaza.
Neko je rekao: Ako vodite računa o važnosti svoje misli, onda ćete voditi računa i o tome kako to kazujete.  Tako srednjoškolci i studenti iz Niša i okoline i ove godine imaju mogućnost da se oprobaju u besedništvu, iskažu svoja promišljanja na zadatu temu koja je ukorenjena u životu. To i jeste važno za retoriku – da beseda bude povezana sa životom i da izađe iz školskih klupa.

Patrijarh Pavle je, ne tako davno, izrekao misao koja je tema ovogodišnjeg takmičenja u besedništvu Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”. Ona naglašava našu odgovornost za naše postupke, za naše uspehe i neuspehe, za naše živote. Iz nje isijava odlučnost i vedrina, koje moraju biti glavna odlika mladih ljudi.
Očekuje se od učesnika na konkursu da u svojim besedama promišljaju univerzalne vrednosti koje konstituišu ljudskost. Čineći to mogu ispoljiti svu svoju individualnost, znanje i kreativnost u zastupanju slobode ličnosti i njenih nastojanja da postupa pravedno i čini dobro.

Prijavljeni govor treba da sadrži između 700 i 1000 reči, pri čemu beseda ne sme trajati kraće od 5 ni duže od 7 minuta.
Komisija će od svih prijavljenih govora izabrati 15 najboljih, čiji će autori nastupiti u finalu. Tom prilikom govori će biti ocenjivani na osnovu sledećih kriterijuma: organizacija sadržine govora (početak, razrada, zaključak), stil (kreativnost i originalnost), pribranost (kontrola i stav), izražajnost (gestikulacija i izraz lica), upotreba glasa (visina, jačina, tempo, tišina, izražavanje emocija) i odnos sa publikom (kontakt očima i učešće publike).
Finalno takmičenje održaće se u svečanoj sali Prve niške gimnazije Stevan Sremac u četvrtak, 17. novembra 2016. godine u 14.00 časova. Troje prvoplasiranih takmičara, koje će izabrati stručni žiri, dobiće prigodne vredne nagrade.

Rok za prijavu govora traje od 12. oktobra do 7. novembra 2016. godine.
Prijavu za takmičenje možete poslati poštom ili elektronskim putem. Više o konkursu na sajtu Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.
Takmičenje u besednštvu, Prva niška gimnazija "Stevan Sremac" tradicionalno organizuje u saradnji sa  gradskom opštinom Medijana.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.