Otvoren Stoma centar u Kliničkom centru Niš

Izvor: RadioCity.rs, 24.Apr.2014, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren Stoma centar u Kliničkom centru Niš

Ovo je tek drugi Stoma centar u Srbiji, a jedan postoji u KC Srbije u Beogradu. Otvaranje ovakvog centra jako je važno jer broj pacijenata obolelih od kolorektalnog karcinoma svake godine poraste za 20-30%. Ovaj karcinom treći je po redu uzrok malignih bolesti kod nas. U Srbiji trenutno živi oko 5.000 pacijenata sa ugrđenom stomom i ovi pacijenti se vode kao osobe sa 80-100% invaliditeta.
Stoma predstavlja hirurški kreiran otvor na trbušnom zidu kroz koji se izvodi crevo, kroz koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << se pacijent prazni mimo prirodnog puta. Zbog toga, stoma ne predstavlja samo hirurški problem, već njeno postojanje ima i veliki sociološki i psihološki značaj.
Jagodi Mitov (57) pre 9 godina ugrađena je stoma kada je operisala rak debelog creva i nju će morati nositi do kraja života. Jagoda kaže da je sa njom dobila novu šansu za život i da sa njom živi sasvim normalno.

„Kada sam saznala da će mi biti ugrađena stoma bilo mi je strašno. Nikako nisam to mogla da prihvatim u početku, ali mi je moj hirurg dosta tada pomogao razgovarajući sa mnom o tome pre same operacije. Period navikavanja i oporavka trajao je oko godinu dana, ali ja sada živim sa stomom potpuno normalno, uživam, bavim se sportom, šetam... Mislim da će ovakav centar mnogo pomoći pacijentima sa ovim problemom, prvenstveno u psihološkom smislu i u vidu podrške“, rekla je Jagoda Mitov, bivši pacijent i predsednica Udruženja osoba obolelih od karcinoma i osoba sa stomom.
Udruženje osoba obolelih od ovog karcinoma i osoba sa stomom broji oko 400 članova, od kojih 100 njih ima ugrađenu stomu. Jagoda kaže da Udruženje pacijentima najviše pomaže kao psihološka podrška jer oni tada čuju iskustva ljudi koji sa stomom žive normalno.
„Redovni sastanci, druženje, upustva i podrška je vrlo važno za pacijenta nakon operacije. Najveći problem stomiranih pacijenata je u tom psihološkom pogledu navikavanja i prihvatanja sebe sa stomom. Ovaj centar će imati veliki značaj za stomirane pacijente upravo u tom psihološkom smislu“, rekao je Goran Stanojević, pomoćnik direktora KC za hirurška pitanja.

Stoma centar napravljen je reorganizacijom prostora u Kliničkom centru Niš i konačno će pomagati pacijentima sa stomom. Pokušaj organizovanja ovakvog centra desio se '80.-tih godina prošlog veka, pa je zatim 2001. godine otvoren takav centar pri Odeljenju za intezivnu negu negu, da bi sada konačno bio osposobljen za rad.
„Pacijenti će u centru moći da dobiju svu moguću medicinsku, stručnu i psihološku pomoć, bez obzira kada su i gde operisani i neće im biti potreban uput. I suština ovog centra je u tome da se što više približimo našim pacijentima i da osim što smo hirurzi, budemo i njihova podrška“, rekao je Branko Branković, načelnik Stoma centra.
Postoje tendencije da se u Stoma centru obavljaju i skrining pregledi i da se otvori i otvoreno savetovalište za osobe koje moraju nositi stomu čak i neki kratak period.
U Stoma centru radiće svi koji rade na kolarektoralnoj hirurgiji i pomagaće pacijentima sa stomom da lakše i brže prihvate život sa njom.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.