Otvaranje prve banke krvi južno od Beograda u ponedeljak u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 08.Sep.2022, 14:29

Otvaranje prve banke krvi južno od Beograda u ponedeljak u Nišu

Na niškoj Klinici za kardiohirurgiju u ponedeljak, 12. septembra, svečano će biti otvorena banka krvi, prva južno od Beograda, najavljuje direktor Klinike Dragan Milić. Ona će naziv nositi po srpskom patriori i vojnom lekaru jevrejskog porekla Davidu Albali, kome će tom prilikom biti otkrivena spomen-bista.

Kako je ranije istaknuto, vrednost banke krvi je oko 200.000 evra, a opremu je obezbedila Ambasada Izraela. Banku će otvoriti gost iz te zemlje, doktor Efraim Zurof, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << direktor centra “Simon Vizenthal” u Jerusalimu.

Posebno se zahvaljujemo ambasadoru Jahelu Vilanu na ličnom angažmanu kako bi se ovaj projekat realizovao - navodi Milić.

Spomen-bista doktoru Albali biće otkrivena ispred same Klinike. Prema Milićevim rečima, Albala je po struci bio lekar, a po zanimanju sanitetski oficir u činu kapetana srpske vojske, koji je učestvovao u svim ratovima za oslobođenje Srbije od 1912. do 1918. godine.

Njegov značaj u jevrejskoj zajednici se ogleda u činjenici da je kao cionista 27. decembra 1917. odneo i pročitao pismo Vlade Kraljevine Srbije na Svetskom kongresu cionista u Njujorku, čime je Srbija postala prva zemlja na svetu koja je priznala pravo Jevrejima na svoju drzavu, što je malo poznato u našoj javnosti - objašnjava Milić.

Kaže da je posebno ponosan na doktora Milana Lazarevića, koji je osmislio projekat.

Podsetimo, banka krvi bi trebalo da omogući da pacijenti mnogo brže dobijaju neophodnu krv, odnosno da ona bude dostupna istog trenutka kada zatreba.

Osim Kardiohirurgije, trebalo bi da snabdeva i druge klinike u starom delu Univerzitetskog kliničkog centra, pre svega, Ginekologiju i Dečiju hirurgiju.

U novom delu UKC-a takođe je predviđena banka krvi. Milić je pre nekoliko meseci rekao da postoji namera, ali da taj deo Kliničkog još nije ni blizu da je dobije.

Podsetimo, direktor UKC-a Zoran Perišić rekao je aprila prošle godine da će taj deo dobiti banku krvi tokom 2022. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Klinika za kardiohirurgija u Nišu dobija banku krvi

Izvor: JUGpress.com, 08.Sep.2022

NIŠ..Profesor dr Dragan Milić, direktor klinike za kardiohirurgiju UKC Niš iz Niša  najavio je da će u ponedeljak 12. septembra u prostorijama te klinike biti otvorena prva banka krvi južno od Beograda...“Kompletnu opremu u vrednosti od oko 200.000 evra za banku krvi obezbedila je ambasada Izraela...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.