Oslikavanje murala u Nišu ubuduće sa dozvolom Gradske uprave za društvene delatnosti

Izvor: JužneVesti.com, 14.Okt.2021, 18:18

Oslikavanje murala u Nišu ubuduće sa dozvolom Gradske uprave za društvene delatnosti

U Nišu je poslednjih godina oslikano mnogo različitih murala na zidovima zgrada, a regulacija u tom polju bi tek trebala da zaživi, jer je Gradsko veće usvojilo rešenje u kome se navodi da je oslikavanje murala na spoljnim delovima zgrada i objektima javne namene dozvoljeno po odobrenju Gradske uprave za društvene delatnosti.

Da murale ne treba slikati na brzinu i zbog trendova nedavno su naveli stručnjaci, pa istakli da Grad Niš nema jasnu strategiju po tom pitanju. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na sednici Gradskog veća, održanoj pre tri dana, članovi su usvojili rešenje o izmenama komunalnog reda.

Prva tačka se odnosi na murale.

Murali, u smislu ove odluke, jesu likovna dela nekomercijalne sadržine, koja se oslikavaju na spoljnim delovima zgrada i objektima javne namene, u cilju stvaranja i razvoja kulturnog ambijenta i estetskog izgleda Grada - piše u odluci.

Novina u oslikavanju murala je što će to polje sada biti regulisano. To znači da će biti potrebna dozvola, a o tome će odlučivati Gradska uprava za društvene delatnosti. Odluka; foto: printscreen

Oslikavanje murala na spoljnim delovima zgrada i objektima javne namene može se vršiti na osnovu odobrenja Gradske uprave za društvene delatnosti. Postupak izdavanja odobrenja pokreće se zahtevom koji podnosi pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice. Pre odlučivanja o zahtevu, Gradska uprava za društvene delatnosti, pribavlja mišljenje Saveta za kulturno stvaralaštvo - navode.

Dodaju da je za dobijanje odobrenja potrebna i saglasnost vlasnika, odnosno korisnika zgrade ili skupštine stambene zajednice, odnosno objekta javne namene. U slučaju kad se mural oslikava na spoljnim delovima zgrade koja predstavlja kulturno dobro, odnosno spomenik kulture potrebna je i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Iako je Gradsko veće dalo zeleno svetlo, predlog treba da odobre i odbornici u Skupštini Grada Niša, a sednica je zakazana za 20. oktobar.

Inače, stav građana o crtanju po fasadama se promenio - nekada se na to gledalo kao vandalizam, a danas nailazi na pozitivne reakcije.

Sociolozi i umetnici kažu da murali grad čine prepoznatljivim, brišu sivilo i daju lokalnim talentima šansu, ali podsećaju na odgovornost institucija i poručuju da Nišlije treba više da se pitaju kako žele da grad izgleda.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.