Izvor: B92, 02.Mar.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi se optuživali međusobno

Beograd -- Optuženi za zločin u Suvoj Reci na Kosovu 1999. Slađan Čukarić i Milorad Nišavić u nastavku suđenja optuživali jedan drugog za ubistvo 48 albanskih civila.

Čukarić je danas pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu dopunio odbranu iznoseći saznanja vezana za ubistvo albanskih civila 26. marta 1999, za koje je na početku suđenja, pre dve i po godine, rekao da je čuo iz medija.

On je kazao da mu je nakon hapšenja i kada je počelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suđenje, 2. oktobra 2006, sugerisano da se brani ćutanjem i da kaže da ne zna ništa o ubistvu 48 civila, članova porodice Beriša u Suvoj Reci.

Čukarić, koji je bio policajac u Suvoj Reci, rekao je da su optuženi Nišavić, pripadnik Resora državne bezbednosti tokom NATO bombardovanja, i dobrovoljci ubili članove nekoliko porodica Beriša i da je to bio njegov (Nišavićev) lični obračun i osveta.

Na pitanje sudskog veća zbog čega te detalje iznosi posle dve i po godine, Čukarić je odgovorio da o tome nije želeo da priča iz bezbednosnih razloga i pretnji njegovoj porodici.

Ispred kuće gde je živela jedna od porodica Beriša, optuženi je rekao da je video četiri leša, a da je Nišavić nogom gurao jedno od tela.

"Čuo sam rafalnu paljbu koja je dolazila iza kuće. Trajala je između pet i deset sekundi. Čuo sam kada je Nišavić pitao (pokojnog) Radovana Tanovića: da li je gotovo, da li je još nešto ostalo iza", rekao je Čukarić, dodajući da je posle toga Nišavić rukom pokazao prema leševima i rekao: "Nosite iza kuće, zapalite".

Nišavić je sve tvrdnje Čukarića negirao, navodeći da su to laži zbog onoga što je on izneo u svojoj službenoj belešci 2001. godine, kada je istraživao taj slučaj.

Nišavić je za ubistvo članova porodice Beriša još na početku suđenja rekao da je Čukarić učestvovao u tom zločinu.

Po optužnici, policajci iz Suve Reke su sa više saboraca streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, a ostale muškarce, žene i decu oterali u obližnju piceriju "Kalabrija", u koju su ubačene dve ručne bombe.

Nakon toga pucanoje u žrtve starosti od jedne do sto godina, a pri iznošenju leševa iz picerije, optuženi su ubijali svakog ko je davao znake života. Ubili su i naknadno dovedenog Jašara Berišu, dok je Abdulah Eljšani vezan izveden iz pritvora u Suvoj Reci i ustreljen.

Za naređivanje i ubistvo članova porodice Beriša, 26. marta 1999, optuženi su tadašnji komandant policijske jedinice "Niški odred" Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović i njegov pomoćnik Nenad Jovanović.

Osim Čukarića i Nišavića, optuženi su i policajci iz Suve Reke Miroslav Petković, Zoran Petković i Ramiz Papić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.