Optužbe i izvinjenja zbog Crvenkape niških lutkara

Izvor: JužneVesti.com, 05.Maj.2015, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe i izvinjenja zbog "Crvenkape" niških lutkara

Pošto u predstavi Pozorišta lutaka Niš Crvenkapa “proba drogu i odlazi sa pedofilom iza zida”, reagovao je autor teksta Igor Bojović uz tvrdnju da je komad izmenjen do neprepoznatljivosti i da su povređena njegova autorska prava. 

Bojović je za “Večernje novosti” izjavio da je šokiran predstavom za decu koja je rađena po njegovom tekstu i napomenuo da je rediteljka Biljana Vujović izbacila veći deo njegovog dramskog teksta i dopisala svoj, što je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << objašnjava, nedopustivo po Zakonu o autorskim pravima.

Crvenkapa, tako, kada proba drogu uzvikne: ”Ja sam ptica, ja letim”, što izaziva smeh i radost među decom u sali - objašnjava Bojović za “Novosti”.

Autor teksta ističe da se sa ovom "umetničkom provokacijom" prvi put susreo na premijeri, a da je bio šokiran kad je video da je rediteljka, bez njegovog znanja, na listu likova dodala narkomane i pedofila.

Rediteljka Biljana Vukojović nije želela da komentariše navode Bojovića, već je samo kratko konstatovala da je “svoj posao na ovoj predstavi radila odgovorno i profesionalno”.

Kažu da su povukli plakat na kome se Bojović navodi kao autor, da će budući promo-materijali biti štampani sa naznakom da je predstava rađena po motivima njegovog teksta, kao i da su uputili i javno izvinjenje kroz oglase u dva javna dnevna lista.

Gospodin Bojović je poslao pisanu izjavu u kojoj navodi da će ispunjenjem zahteva smatrati ovaj spor okončanim. Iako je ovim putem dobio moralnu satisfakciju koja mu pripada, gospodin Bojović ipak pokreće negativnu medijsku kampanju - navodi se u saopštenju Pozorišta lutaka.

U Pozorištu kažu da imaju utisak da postoji neslaganje između autora teksta i rediteljke, te da su oni u ovom slučaju kolateralna šteta. Ne poriču odgovornost u izboru reditelja i, kako kažu, preduzeće sve zakonske mere zbog povrede ugleda kuće.

U Pozorištu lutaka zameraju što je predsednik Udruženja dramskih umetnika Miladin Ševarlić saopštenjem komentarisao predstavu istakavši da ona “nije u skladu sa društvenim i moralnim vrednostima”, a da je nije ni pogledao.

Prihvatamo deo protesta koji se odnosi na autorska prava, ali ističemo da potpisnik protesta predstavu nije gledao i da je sve što je o njoj rekao, u stvari, prenesen subjektivni doživljaj gospodina Bojovića - saopštavaju iz Pozorišta.

Predstava je do sada izvedena šest puta, gledali su je učenici dve osnovne škole i čini se da je oni kojima je namenjena razumeju. A to jeste najvažnije. Deca reaguju na negativne likove, što pokazuje da razlikuju dobro i zlo, što jeste osnovni cilj svake predstave - saopštavanju iz niškog Lutkarskog.

Objašnjavajući da je problem nastao sa dva aspekta - autorskih prava i same predstave, iz Pozorišta ističu da je “Crvenkapa” specifična po novom tumačenju klasične bajke, kao i da je jasno definisano da je namenjena deci starijoj od 9 godina i odraslima.

Skreće pažnju i upozorava na opasnosti savremenog društva koje prete mladima tog uzrasta - kažu u Pozorištu.

Podsetimo, predstava “Crvenkapa” premijerno je izvedena 20. marta, a bila je najavljena kao komad koji “nije bajka za laku noć” i nosi jake poruke, pokreće pitanja i provocira.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.