Izvor: Blic, 17.Nov.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština nema para da plaća advokata

U opštini Pantelej već skoro godinu dana ne postoji služba besplatne pravne pomoći jer je opštini bilo preskupo da finansira rad advokata. Socijalno ugroženi Pantelejci, koji nemaju novac da plate advokata, nemaju kome da se obrate za pomoć radi pisanja žalbe, tužbe, nekog podneska ili zastupanja pred sudom. U ostale četiri niške opštine moguće je dobiti pravnu pomoć koja je najkompletnija u Medijani.



- Želim da se razvedem, ali nemam novac da platim advokata >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jer sam nezaposlena. U opštini Pantelej su pre godinu dana ugasili kancelariju za besplatnu pravnu pomoć, a u drugim opštinama ne žele da prihvate moj slučaj jer nisam sa njihove teritorije - jada se M. J. koja živi u Panteleju.

Predsednik ove opštine Slaviša Dinić kaže da nisu produžili ugovor sa Advokatskom komorom za pružanje pravne pomoći jer im je bilo preskupo da finansiraju rad advokata.

- Bilo nam je praktičnije da zaposlimo pravnika sa položenim pravosudnim ispitom koji bi primao građane tokom cele nedelje tokom radnog vremena, ali je došlo do problema zbog racionalizacije zaposlenih u administraciji. Nadamo se da ćemo do proleća otvoriti kancelariju za besplatnu pravnu pomoć - kaže Dinić.

Predsednik Advokatske komore Niša Dragi Krstić navodi da je samo u opštini Medijana nastavljen projekat besplatne pravne pomoći i da je to model po kojem bi trebalo da bude koncipiran i budući zakon.

Sekretar skupštine GO Medijana Nevenka Stojković kaže da su višegodišnja iskustva odlična, da usluge advokata koristi godišnje više od 1.000 građana, te da je u ovoj godini čak 71 slučaj zastupan pred sudom. Ukoliko komisija odobri zastupanje, postupak pred sudom je u celosti besplatan za stranku. Opština Palilula je raskinula saradnju sa Komorom, ali je zaposlila pravnika sa položenim pravosudnim ispitom Nenada Pavlovića, pa kancelarija za pravnu pomoć radi pet dana u nedelji, a tri dana je otvorena za stranke.

U opštini Crveni krst kažu da dvojica advokata jednom nedeljno pružaju građanima besplatne savete, a siromašne zastupaju pred sudom u određenim oblastima i da se javi do 20 građana mesečno.

Rad službi za besplatnu pravnu pomoć

Opština Prijem građana Satnica Info telefon

Medijana ponedeljak i četvrtak 9-13 h 532-992

Palilula utorak, sreda, četvrtak 9-14 h 290-608

Crveni Krst petak 12-14 h 583-700

Niška Banja od ponedeljka do petka 8.30-15.30 h 4548-108

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.